Vi sätter in ett solcellsdrivet bevattningssystem

Vi monterar ett solcellsdrivet bevattningssystem Irrigatia SOL-C12, inköpt på Impecta.se och reder ut hur det fungerar för att vattna mindre ytor och krukor. Den ska enligt instruktion klara 12 tomatplantor, 20 st 10-liters krukor eller en blomsterrrabatt på 4 kvm.

Hur fungerar det?

Systemet består av en styrenhet med uppladdningsbara batterier som laddas med solceller. Batterierna drar en liten pump som pumpar vatten från en tunna till växterna. Du behöver ingen el, och med en fylld vattentunna kan den vattna krukor eller växthuset medan du är på semester. Hur länge pumpen går per dag beror på hur mycket ljus/solsken som lyst på solcellerna sen den sist användes. Det gör att ju mindre sol, desto mindre vattnar den.

Pumpen startar ungefär var tredje timme och du kan justera 1-5 hur mycket den ska vattna per omgång.
Vattennivåsensorerna gör att enheten slutar pumpa vatten om det är för lite vatten i tunnan.

Bevattningssystemets delar

Förpackningen levereras med ett komplett system inklusive batterier. Det består av en styrenhet med solceller och pump, flera meter tunn slang, droppmunstycken som du själv placerar på slangen anpassat till dina krukor, backventiler (så inte häverteffekten gör att hela tunnan töms om vattennivån i tunnan är högre än krukorna), vattenfilter och sensorer som känner av vattennivån.

Monteringstips – det som inte står i manualen

Även om manualen är på svenska är det inte självklart hur alla delar ska sättas på plats för att vattnet ska flöda. Här kommer några tips.

Styrsystemet ska monteras i solen, max 2 meter högre än botten på vattentunnan, den kan vara flera meter från tunnan, men tänk på att då minskar längden på slangen som du har till förfogande att vattna med.

Vattenfiltret monteras på slangen, likaså vattensensorerna, och sänks ner i tunnan ca 10 cm från botten. Tyvärr är filtret inte tillräckligt tungt, så vi fäste en extra vikt runt vattenfiltret så det inte flyter upp.

Lägg ut slangen där du vill vattna och klipp av den vid lämpliga ställen för att montera droppmunstycken, minst 6 stycken. Det är viktigt att dessa sätts åt rätt håll, annars rinner inget vatten ut! På den sidan där du ser en liten droppe ritad ska vattnet rinna ut.

Alla kärl får ungefär lika mycket vatten så de bör vara ungefär lika stora. Växter som inte ska ha så mycket vatten kan dränkas, som t ex våra potatisar som inte sög upp det vatten de fick varje dag! Har du växter som ska ha extra mycket vatten, som t ex gurkor och squash, så kan du enkelt lägga två eller flera droppmunstycken i dessa krukor.

Droppmunstycke

Tänk på att pumpen låter en del när den går, så placera den inte där ljudet kan störa.

Vattenpump som drivs med solceller vattnar automatiskt växthuset


Utvärdering i slutet av sommaren

När det var dags att skörda i växthuset skrev vi en utvärdering av bevattningssystemet som du kan läsa här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *