Farmor kan alltid vara med fast hon är hemma

Pandemin har drivit på utvecklingen av digitala lösningar som gör isoleringen mindre ensam. Dessa lösningar kommer att behövas även efter pandemin, för att inkludera den äldre generationen eller andra med funktionshinder som inte kan eller vill lära sig digitala lösningar. Hur ofta hör du inte att de äldre inte använder digitala lösningar och därför är det svårt att visa bilder på de växande barnbarnen eller bilder från resor?

Lösningen för vår farmor

Jag ska berätta om farmor i vår familj. Hon är ensam och tillbringar all tid hemma. Barn och barnbarn hälsar på ibland, men däremellan går tiden långsamt. Vi yngre har tät kontakt och delar bilder genom sociala media, men farmor har aldrig kommit in i den digitala världen.

Lösningen för farmor är ett digitalt fotoalbum där vi lägger upp bilder till henne. Hon har en skärm hemma som är påslagen hela tiden, och bilderna rullar på den i några dagar, ungefär 20 sekunder/bild. Vi skickar bilder, det kan vara bilder från hundpromenaden, utsikten på kontoret, utflykten, resan eller vad vi pysslar med en vanlig kväll. Vi skriver en liten text till bilden för att få det i ett sammanhang. Ibland tar vi bild på fotografier i gamla fotoalbum och lägger upp dem, och farmor får återuppleva gamla minnen. Hon är så glad att på det här sättet få vara med i vår vardag och vi kan prata om bilderna när vi hörs på telefon.

Hur får du in farmor i ditt digitala nätverk?

De äldre saknas i det digitala kontaktnätet men det behöver inte vara så längre

Med en anpassad lösning får du med även de som inte är digitala i ditt digitala nätverk. Den anpassade lösningen består av en skärm, ett abonnemang och en app. Skärmen behöver ha åtkomst till internet, finns inte uppkoppling ska du kolla att ett simkort kan sättas in i skärmen.

Installationen klarar de flesta som har en smart mobil. Du kan installera allt hemma i lugn och ro och sen kopplar du in skärmen där den ska stå när den används. Bjud in alla som ska kunna lägga upp bilder, och de använder appen för att skicka bilder. Alla som kan lägga upp bilder kan även se varandras bilder. Det stärker familjesammanhållningen och de äldre kan vara med. Självklart kan även yngre med olika funktionshinder också använda den här lösningen, det är inte bara äldre som kan ha svårt med teknik och digitala lösningar.