Vattna effektivt med PET flaska

Ett effektivt sätt att vattna buskar och blommor som behöver extra vatten i trädgården är att ge dom en ”nappflaska” som stödbevattning. Det här fungerar även bra om du ska åka bort en tid, men se då till att jorden är riktigt blöt innan du åker så räcker vattnet i flaskan längre.

Nyplanterad buske med ”nappflaska”

Fördelar

En stor fördel är att jorden på ytan inte vattnas, den suger annars mycket vatten och är jorden solvarm så avdunstar mycket av vattnet. Vattnar du uppifrån behövs väldigt mycket vatten för att rötterna inte ska dras upp till ytan istället för att söka sig nedåt som är bättre på lång sikt.

Fungerar lika bra inomhus som utomhus.

Nackdelar

Även om du använder en av dom större flaskorna, 1,5 – 2 liter, så töms den snabbt om plantan är törstig eller jorden mycket porös. Är jorden däremot mycket lerig och tung kan det ta för lång tid att sippra ut vatten så plantan hinner torka.

När du ska åka bort

När man läser recensioner från de som köpt dessa så ge de varierande betyg, främst att det inte fungerar. Tyvärr kan det bero på att det inte följer med någon bruksanvisning. Man köper dessa dagen innan man åker bort och sticker ner dom i torra krukor. Nästa morgon är flaskan tom, oj det fungerade inte alls som tänkt. Trixet är att ge en rejäl rotblöta innan du sätter ner droppvattnaren, då kommer jorden att vara mättad och vattnet i flaskan sugs inte ut innan jorden börjar torka upp. Det kan rädda din blomma medan du är borta.

Vill du investera lite mer så rekommenderar jag ett solcellsdrivet bevattningssystem som vattnar regelbundet från t ex en stor tunna vilket gör att vattnet räcker mycket längre. Läs mer här [länk].

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *