Intresset för E-cykling har fullkomligt exploderat både bland elitcyklister och amatörer. Men varför är e-cykling så roligt? Är det träning på riktigt eller sitter du i en fåtölj med en spelkonsol och låtsascyklar?
E-cykling innebär att du cyklar på en riktig cykel i en virtuell värld, och det gäller att trampa på, annars står du still och ser de andra cyklisterna försvinna i horisonten, precis som i verkligheten. Skillnaden är att din cykel, din vanliga cykel, står uppställd på en speciell ”trainer” och den känner av hur du cyklar och om banan lutar uppåt eller nedåt mm. Du har en app som håller ordning på allt, och jag använder mig av en stor välkänd app som heter Swift. Där cyklar jag med andra från hela världen och där är fullt med cyklister ute oavsett tid på dygnet. Det finns event du kan delta i eller så cyklar du fritt längs nån rutt du valt och inspireras av vyer och dom andra cyklisterna runt om dig. Det är svårt att inte dras med, ibland i lite för högt tempo, för ingen gillar väl att komma på efterkälken.

En viktig del som gör e-cykling så roligt är gemenskapen med andra. Även om du inte känner någon så kan du ta rygg på den du tycker har ett bra tempo, och du inspireras av de hundratals andra cyklisterna från hela världen som omger dig. Det ordnas gruppaktiviteter flera gånger om dygnet, det är alltid nån världsdel som är vaken. Du väljer vilken aktivitet du vill delta i och så står du där på startlinjen när startskottet går. Det finns olika nivåer och väljer du rätt nivå så har du en chans att hänga med. Tänk på att här cyklar elitåkare, riktigt vältränade cyklister och hela skalan till de som precis börjat träna. Välj en aktivitet anpassad till din nivå och ta rygg på en annan cyklist, kanske en landsman eller nån i samma tempo så blir det roligt och du kämpar lite längre och lite hårdare. Det är det som gör e-cykling så roligt!

Du kan även skicka meddelanden till hela gruppen eller till nån i gruppen. Du ser på skärmen hur andra chattar med varann, och i gruppaktiviteter är det ofta en ledare som cyklar längst fram för att hålla rätt tempo. Det går uppför och nerför, genom byar, städer, längs kustremsor och du blir svettig och trött på riktigt. Men du vill ju ta dig i mål med dom andra, så du sträcker dig lite längre och tränar kanske lite hårdare än om du hade tränat ensam hemma.
Det finns massor med grupper och nätverk att följa och det är en helt ny värld öppnar sig. Även det gör e-cykling roligt!
Rutterna du cyklar
Om du har Zwift appen kan du cykla längs OS banor eller VM banor från olika städer. Du kan välja en mer exotisk atmosfär och cykla över öar eller längs kuster. För dom tuffa cyklisterna finns en kopia av verklighetens Alpe d’Huez, en rutt i alperna med de tuffaste stigningarna och serpentinsvängarna. Jag väljer lite planare mark med fina vyer genom byar, eller varför inte genom London förbi en massa sevärdheter. Hur roligt är inte det?
Hur det fungerar
E-cykling innebär att du kopplar din cykel till en trainer som via bluetooth och en app styr din cykling så den blir så verklig som det går i en virtuell värld. Du behöver en trainer, en smartphone och internet, och gärna möjlighet att spegla din app till en större skärm t.ex TV skärmen.
På din smartphone laddar du ner en app som stöder e-cykling. Det finns flera olika appar och en av dom största är Zwift, så jag valde den.
Trainern, där du monterat fast cykelns bakdäck, registrerar och styr din cykling. Den följer den virtuella vägen, och är det uppförsbacke går det tyngre, vid nedförsbacke går det lättare. Du växlar upp och ner som vanligt, men behöver aldrig bromsa. Det är viktigt att välja en interaktiv trainer, och inte en ”dummy” trainer, eftersom den ska kommunicera med appen.
I appen väljer du vilken rutt du vill cykla, det finns massor att välja på.
Du får en massa data om din och andras cyklings. Det hjälper dig att hålla ett bra tempo. Allting sparas i appen, och du kan följa hur din kondition förbättras, och hur långt du cyklat totalt, denna månad eller varje vecka.
Har du blivit inspirerad så kan du läsa mer på en massa hemsidor på internet, t ex
Svenska cykelförbundet om e-cykling,