En uppfinning vi helt missat – det finska diskstället


I Finland är diskstället inbyggt i skåpet ovanför diskbänken. Det är en genialisk lösning som togs fram på -40 talet och är idag standard i finska kök. Gallerförsedda hyllor gör att du kan ställa in disken direkt och vattnet droppar ner genom gallret. Du slipper plocka in vardagsdisken efter att den torkat och det är städat och fint på bänken när disken är avklarad. Märkligt att det inte blivit standard även i våra kök.

Bakgrunden är intressant och går att läsa längre ned. Tanken var att effektivisera hushållssysslorna i köket, en lika aktuell fråga även idag.

Gör det själv

Har du skåp ovanför diskhon är det lätt att ersätta några hyllplan med gallerhyllor och då kan du ställa in disken direkt i skåpet. Vi byggde om ett skåp i fritidshuset där vi handdiskade allting. När vi sålde huset blev de nya ägarna både förvånade och förtjusta över den praktiska lösningen.

Historia

Från Wikipedia: År 1944 uppfann och utvecklade Maiju Gebhard (1896-1986) ett torkskåp med gallerförsedda hyllor för torkning av disk. Maiju Gebhard var då avdelningschef för Arbetseffektivitetsföreningen och hade tidigare arbetat med information och stöd till småbrukarhustrur, som ofta hade en hård och ekonomiskt kärv vardag. Med uppfinningen av torkskåpet ville Gebhard underlätta och rationalisera husmoderns arbete. Istället för att placera disken i ett separat torkställ eller torka disken med handduk sätts disken i ett torkskåp utan bottenplatta, där den får självtorka innan porslin och bestick med mera ska användas igen. Detta innebär ett flyttmoment mindre, genom att vardagsdisken därigenom inte behöver flyttas vidare till ett porslinsskåp.

Torkskåpet anammades raskt i Finland och är fortfarande en självklar del i standardutrustningen i finska kök. 1954 blev ståltrådshyllorna plastöverdragna och 1982 blev torkskåpens mått standardiserade.

3 svar på ”En uppfinning vi helt missat – det finska diskstället”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *