Fixa festen utan sista-minuten stress

Så här fixar du festen utan stress med några enkla hjälpmedel. En vanlig orsak till sista-minuten kaos är att det är för mycket kvar att göra på själva festdagen eller saker som glömts bort “Vi glömde köpa servetter”, “Inget är laktosfritt – vad ska svärmor äta?”

Hembakat är gott och uppskattat – men behöver göras i god tid innan festen

Vi vill bjuda på hembakat för det är ju så uppskattat. Huset ska ha julstämning och behöver pyntas, och det ska vara riktiga dukar.

En vanlig orsak till sista-minuten kaos är att det är för mycket kvar att göra på själva festdagen. En i familjen har allt i huvudet och blir helt slutkörd både mentalt och fysiskt och ropar ut kommandon till alla. Det behöver inte vara så.

Så här fixar vi öppet-hus varje år utan sista minuten-stress

Vi har små lappar för allt som ska göras med en aktivitet på varje lapp. Den kan vara hur liten som helst, som t ex “Ta fram gästboken”, men då slipper vi ha det i huvudet. När det står på lappen så kan vi släppa det.

Lapparna fäster vi med nålar på en frigolitskiva som är vår “att-göra-tavla“. Vi har delat in den i kolumnerna “I god tid“, “Samma helg“, “Samma dag” och “Klart!”men ni kan välja vilka rubriker som passar er. Det kan t.o.m vara timmar-minuter etc.

Vi har annan färg för det som ska bakas, men det riskerar att bli onödigt krångligt med olika färger. Gör det enkelt så alla i familjen förstår systemet!

Här har vi delat upp aktiviteterna enligt en tidsaxel “I god tid”, “Samma helg”, “Samma dag” och “Klar.

Antalet lappar ökar med noggrannare planering, men så skönt att slippa ha allt i huvudet?

Tavlan gör att alla ser vad som ska göras och det blir roligare att vara med i förberedelserna!

Ni kommer att se att mycket kan göras i god tid, t.o.m veckor innan festen. På vår tavla står det allt som ska bakas, stryka dukar, putsa ljusstakar, vissa inköp mm.

Det vi inte kan göra långt i förväg görs samma helg och läggs i den kolumnen:

De här aktiviteterna kan vi inte göra långt i förväg, men de behöver inte göras på själva festdagen

Det blir tydligt för alla vad som ska göras – och alla kan hjälpa till!

Nu ser alla vad som behöver göras, och alla i familjen som kan läsa kan ta en lapp – utföra uppgiften – och så får de flytta lappen. Det kan bli en kul aktivitet där barnen känner sig delaktiga.

Underskatta inte deras vilja att hjälpa till!

Skriv en kommentar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *