Behöver du ha gröna fingrar för att lyckas med frösådden?

Det är dags att botanisera bland fröpåsarna och se vilka frön som ska sås nu, och vilka du ska vänta med. Men behöver du gröna fingrar för att lyckas? Mitt svar är nej, men du behöver ge sådden rätt förutsättning för att lyckas. Ett vanligt misstag är att man missbedömer både hur mycket utrymme växande plantor behöver, och den tid du behöver lägga ner under uppdrivningen. Börja därför i liten skala, så lyckas du även utan gröna fingrar.

Så vid rätt tidpunkt

På fröpåsen står det när det är lämpligt att så och det står också hur lång utvecklingstiden är. Tänk på att det skiljer flera veckor beroende på var du bor i vårt avlånga land. När plantor sätts ut i trädgården i Skåne kanske du i norr fortfarande har snö på marken. Vill du skörda i juli och utvecklingstiden från frö till skörd är 3 månader så kan du räkna baklänges. Som hobbyodlare har du oftast ingen fördel av att så för tidigt.

Läs på baksidan av fröpåsen innan du sår

Välj bra jord – använd både såjord och bra blomjord

Frön gror bäst i porös och näringsfattig jord. Vanlig blomjord har för mycket näring och även om fröna gror så utvecklas plantan långsamt eller inte alls. Såjorden är näringsfattig och innehåller ofta mera sand som leder bort vatten så fröna inte drunknar. För att göra jorden mer porös brukar jag blanda i 1/4 del perlit i såjorden. Ibland står det på fröpåsen om de rekommenderar perlit, men inga frön mår sämre av det, så jag blandar i en hink och använder till allt jag sår.

Perlit är en vulkanisk mineral, väger nästan ingenting och ser ut som frigolitkulor.

Eftersom såjorden är näringsfattig kommer de små plantorna inte att klara sig länge i den jorden och då behöver de omskolas, dvs. planteras om i bättre jord. För att slippa detta så kan du ha blomjord i botten, och såjord överst där fröna ska gro. Det gör att plantan kan växa väldigt länge i första krukan, kanske ända tills du planterar ut den, då de får näring från blomjorden i botten. Det förutsätter att rötterna har plats att utvecklas, därför är det bra att så i större krukor från början.

Blomjord i botten, och såjord fylls på överst där fröna ska gro.

Har storleken nån betydelse?

Även om den gängse rekommendationen är att inte så i för stora kärl från början så bör du tänka på att ju mindre kärl du sår i desto fortare behöver du plantera om dom i större kärl. Är de små och taniga är risken stor att du skadar rötterna, och därför sår jag hellre i lite större kärl så jag kan vänta med omplantering eller slippa det helt innan de ska ut i trädgården eller växthuset. Har du många plantor sparar du mycket tid om du slipper omskolning.

Ovanpå blomjorden lägger jag lika mycket såjord blandad med perlit

Dags att peta ner fröna – läs på påsen

Vattna med rumsvarmt vatten innan du sår så jorden blir genomfuktig. Sen är det dags att så frön. Läs på fröpåsen hur djupt de ska ner och hur tätt du kan så. En del frön är hårda och stora och dessa kan blötläggas några timmar innan sådd för att gro fortare. Jag brukar inte bry mig om ljus- och mörkergroende men det är inte fel att följa rekommendationerna.

Överst i krukan kan du strö ett tunnt lager vermikulit. Vermikulit är framställd av en bergart som upphettats, ser ut lite som kattguld och är nästan helt viktlös. Den förhindrar fukten att avdunsta och alger att växa på jordytan. Vermikulit reflekterar ljus och sprider det nedåt. Många tycker kanske att detta är överkurs, men det gör sådden mindre ömtålig och riskerar inte att torka ut lika snabbt om du skulle missa att vattna.

Täck över sådden med plast som du gör lite lufthål i, eller plastlock som följer med odlingskärl, så det blir fuktigare klimat.

Ett tunnt lager vermikulit strös över sådden

Gör egna etiketter

Det är svårt att komma ihåg vad man sått i varje låda om man inte har en etikett. Du kan enkelt göra egna etiketter. Jag brukar skriva med tusch på lock från t.ex glassburkar och klippa ut till lagom storlek, eftersom de är i plast tål de vatten och fuktig jord vilket fröpåsarna inte gör. Fröpåsarna sparar jag så jag se vilken paprikasort och petunia sort jag sått, och kanske jag vill köpa samma sort även nästa år så släng ej fröpåsen.

Gör etiketter av använda plastburkslock och stick ner i varje kruka

Belysning nära plantan

Sår du inomhus räcker det inte med dagsljuset då våra dagar fortfarande är för korta. Du behöver en lampa som lyser ca 12-14 timmar/dag, och då kan du kan odla i förråd, källare eller annan mörk plats. Lampan bör vara nära sådden, gärna ca 10-20 cm ovanför och därför bör du kunna hissa lampan allteftersom plantorna växer på höjden. Satsa på en en lätt och smidig lampa, hellre flera stycken än en jättelång. Idag finns det LED lysrör med låg elförbrukning som gör att du med gott samvete kan skämma bort dina blommor med ljus hela dagen. Du behöver inte investera i dyra växtlampor – använd vanliga LED lysrör som är minst 6 Watt (400 lumen) vilket motsvarar en 40 Watts traditionell glödlampa.

Ett vanlig LED lysrör lyser 12 timmar/dag ovanför frödodlingen.

Vattna underifrån

Det kan lätt bli för mycket vatten så se till att vattnet kan rinna ur kärlen ner på en bricka. Fröna drunknar om de står i vatten. Det bästa är att vattna underifrån på brickan och så får jorden suga upp vattnet.

Vänta – Vattna – Vakta

Tre gyllene ord att tänka på när du ställt sådden under lampan. Vänta – ha tålamod, det tar olika lång tid att spricka även om fröna kom ur samma fröpåse. Vattna – se till att jorden är fuktig, vattna försiktigt helst underifrån.Vakta – Du behöver titta till sådden flera gånger i veckan och se till att den mår bra. Ta bort ev. ogräs eller plantor som mår dåligt eller dött.

Frögrodden under lampan

Det gror – vad gör jag nu?

Vilken lycka när det tittar upp små gröna plantor. Det kan gå fortare än du tror, ibland bara några dygn beroende på frö. När de flesta tittat upp tar du bort plasten, och plantorna får gärna stå svalare så de inte växer för fort och blir långa och rangliga. Lampan ska vara kvar.

Du fortsätter vakta och vattna, och när det ser ut att bli trångt i krukan planterar du om till en större kruka. Ta försiktigt ut plantan ur krukan genom att greppa bladen, inte stammen som lätt bryts av. Placera den i ett större kärl förberett med blomjord som du fuktat. Är det många plantor i det lilla kärlet behöver du försiktigt dela på dom.

Flytta ut, avhärdning och nya växtplatsen

När det är dags att flytta ut plantan i trädgården behöver de vänja sig långsamt, det kallas avhärdning. Plantorna måste skyddas från både sol och vind. Ställ ut dem under fiberväv, första gången bör du välja en molnig dag och ett vindskyddat ställe en kort stund. Sen förlänger du stunden allteftersom och vänjer plantorna vid både sol och vind. Det här tar ca en vecka om du är trägen.

Den blomstertid nu kommer?

Ska du plantera ut dom i större krukor, urnor eller balkonglådor så är det jätteviktigt att du använder bra jord. Köper du billig jord som är mest torv, så är risken stor att blomman inte blir så fin som du önskar, eller så minskar skörden rejält. Jorden är lika viktig nu som vid sådden. Det är ju jättetråkigt om du kommit så långt men missar på målsnöret, och nej – det handlar inte om gröna fingrar – det gäller att ge plantan rätt förutsättningar. Lycka till!

Läs tidigare inlägg om bevattning i trädgården med PET flaskor (länk) som är enkelt och billigt eller med ett solcellsdrivet bevattningssystem (länk) som gör du kan vara borta en längre tid och den sköter bevattningen.