Jag gjorde om ett förråd till hemmagym

Det är skönt att träna hemma ibland, men ett gym tar mycket plats om det står framme hela tiden. Vi har ett förråd, en s k friggebod, som jag valde att omvandla till gym. Det är inte isolerat, men har väggar, tak och golv och då jag inte är någon snickare fick bli en kompromiss. Det finns gym utomhus och varma gym inomhus. Det här är en hybrid; lite behagligare än utegym på vintern då rå uteluft eller köldgrader snabbt försvinner med en värmefläkt och det blir en lagom träningstemperatur även på vintern.

Följ med på resan som tog två helger och några kvällar.

Urstädning

Startläge, dags att sortera och slänga. Här har jag kommit halvvägs.
Stora getingbon borstades ner från taket. Det är höst och getingarna har lämnat boet, ingen kom till skada.
Alla ytor skuras med vanlig såpa och en fräsch doft sprider sig.

Tak och golv fräschas upp

Taket målas två gånger och hela rummet upplevs mycket ljusare. Även reglarna målas då de kommer att synas genom gardinerna. Den trötta golvmattan slängs ut, och golvet skuras.Gardinstänger skruvas upp runt hela rummet.

På hösten är det ofta utförsäljning på konstgräs och liknande golvmaterial. Jag fyndade i en trädgårdshandel så det blev konstgräs.

Konstgräs dämpar ljudet och är skönt att stretcha på. Första rullen utrullad, och utskuren så den går in på nedersta regelverket. Då behövs inga golvlister.

Planera, mät och sy upp gardiner

Jag valde att hänga gardiner på väggarna då jag är vanare att sy än att såga gipsskivor som ska passas in. Jag mätte rummet och räknade ut att det blev billigare att köpa IKEAS färdigsydda gardiner än tyg i metervara. Det sparar även tid då det är bara att lägga upp fållen, antingen genom att sy, om du har symaskin, annars kan du använda fållningstejp som du stryker fast.

Räkna ut hur många gardiner behövs 

Mina väggar är 3 meter och 3,7 meter långa. Eftersom gardinen ska veckas så tar jag väggens längd x 1,6. Jag bryr mig inte om takhöjden då jag köper färdiga gardiner som jag fållar till rätt längd.

Vägg 1 och vägg 2: Väggens längd 3 meter x 1,6 (för veck) = 4,80 meter tygåtgång. IKEAs gardinbredd är 1,40 meter. Då delar jag 4,80 med 1,40m (gardinbredd) = 3,5 gardiner/vägg. Jag har två lika långa väggar så det blir 7 gardiner.

Vägg 3 och 4: Väggens längden 3,7 meter x 1,6 (för veck) = 6 meter. Dela 6 meter med 1,40m (gardinbredd) och det blir 3,75 gardiner. Två väggar = 7,5 gardiner.

Summan blir 14,5 gardiner, och med 2 gardiner/paket så blir det 8 paket att köpa. Med fönster och dörrar minskar tygåtgången, men köp inte för få gardiner, du kan lämna tillbaka paket du inte öppnat.

Inreda

Gardinerna hängs upp. De blev lite för långa men justeras genom att höja fästen på gardinstången en centimeter. Fram med skruvdragaren igen.
Aktivitetstavlan Skådis från IKEA har plats för träningskort, små handdukar, inspirationsmaterial mm.

Gymutrustningen bärs in och monteras

Beroende på hur du vill använda ditt hemmagym så kan det behövas lite utrustning. I kölvattnet efter pandemin är det många som skaffat hemmagym men som nu längtar efter att träna med andra. Då ökar utbudet av begagnad gymutrustning och du kan göra fynd. Vi har köpt all utrustning via Facebook, Blocket och bekanta. Nu är det bara surfa runt och låta sig inspireras.

Löpbandet är först på plats.
Multigymmet med olika träningsfunktioner och vikter ska monteras.

Material som använts:

  • Några liter tak- och väggfärg
  • Fönsterfärg
  • Konstgräs från Plantagen
  • Gardinstänger och gardinstångsfästen från IKEA
  • Gardinen Hilja från IKEA
  • Rullgardiner från IKEA
  • Skådis förvaringstavla med diverse tillbehör från IKEA
  • Skohylla Omar från IKEA
  • Golvlampa
  • Gymutrustning: multigym, löpband, hopprep, gummiband, kettlebell, hantlar.

Verktyg som använts:

Skruvdragare och skruvar, rollerset, pensel, vattenpass, måttband, mattkniv, maskeringstejp.