Hitta ditt husdjur med hjälp av en enkel GPS sändare

Många djurägares mardröm är att katten, hunden eller kaninen, försvinner utan att lämna några spår efter sig. Vad var det som hände? Lever den fortfarande? Är den instängd nånstans och var ska vi leta?

Katter släpps ut i främmande miljöer, de vandrar iväg och hittar inte tillbaka! Med en GPS runt halsen kan du se hur katten rört sig och var den befinner sig.

Vår katt gick från hus till hus på midsommardagen för att se hur grannarna hade det. När bilden togs låg han inne och sov så då var hastigheten 0 km/h.

Så här fungerar appen

Vi följer katten i realtid i appen, och vet på så sätt var den befinner sig. Men för att kunna slappna av så har vi satt in ett digitalt stängsel, det innebär att vi markerat på kartan i appen i vilket område katten får röra sig fritt. Går katten utanför området så får vi ett larm i form av sms.

Vår katt hoppar in i öppna bilar ibland, och kan i misstag följa med en ovetande chaufför. För att snabbt se när detta händer har vi en hastighetskontroll, när katten rör sig snabbare än 20 km/h så får vi ett larm i form av ett sms. Mycket praktiskt och tryggt.

Så här skickar vi SMS ”Var är du”?
till katten

 1. När vi vill veta var katten är skickar vi först ett sms för att väcka GPS:en. Det sparar batteritid om den inte är aktiverad hela tiden, men då får du inte fram historiska rutten.
 2. När den svarar att den är aktiv skickar vi ett sms som begär position.
 3. GPS:en skickar tillbaka ett SMS med en kartlänk med positionen. Den visar också hastighet, så man vet om den är i rörelse, samt batteristatus.
 4. När jag klickar på länken öppnas Google Maps och anger exakt position. Det är bara att gå och hämta katten, eller slappna av för katten ligger bakom huset.
 5. Ett nytt sms skickas för att inaktivera GPS:en, så räcker batteriet längre.
GPS spåraren skickar kartlänk med position, samt hastighet och batteristatus.

Hur ska man välja modell?

För kommunikation behövs ett SIM-kort och vi köpte ett billigt kontantkort där vi betalar per sms och som vi fyller på vid behov.

Det finns olika typer av GPS spårare, i olika prisklasser. Det som ser billigt ut kan bli dyrt med abonnemang och fasta utgifter varje månad. Räkna på hela kostnaden innan du bestämmer dig, och tänk efter hur du kommer att använda den. Behöver det larma om djuret rör sig utanför ett visst område? Använder du den året runt eller det bara vid jakt, semesterresor, eller på sommaren? Då kan ett årsabonnemang bli dyrt.

Skönt med frihet och strandliv

Modellen på bilden har måtten 70x35x25 mm och väger 43 gram. Våra katter bryr sig inte ett dugg om storleken och skuttar runt obehindrat, men så är de vana att ha halsband och sele.

Katten spåras med hjälp av GPS

Om halsbandet lossnar?

Halsband ska lossna ifall katten fastnar. Det händer lite nu och då. Du kommer fortfarande att få position på GPS spåraren och hittar den där den ramlat. Katten går inte att spåra utan du får hoppas på att den kommer tillbaka så du kan sätta på halsbandet igen.

Att tänka på innan du köper en GPS spårare

 • Bra om den går att aktivera/inaktivera via appen eller sms så behöver den inte var igång hela tiden katten är ute. Det sparar batteritid.
 • Kan djuret acceptera ett halsband? Börja där, annars är det ingen idé.
 • Ska du bara kolla var den är eller behöver den larma och rita upp rutter?
 • Vill du betala per sms med kontantkort som du fyller på, eller löpande abonnemang? Om den ska användas året runt och anropas ofta blir kanske löpande abonnemang billigare?
 • Hur bra GPS täckning har ni där den ska användas? Google Maps fungerar bra, men kommer kartor och rutter i appen att fungera? Det gör de kanske inte långt ute på landet? Vår sändare larmar ibland att katten är på Arlanda och vi brukar skämta om att han flyr landet, (vi bor 20 min därifrån och efter några minuter brukar den visa rätt igen)
 • Köp inte direktimport, med en svensk återförsäljare får du support som kan vara bra att ha om det strular. Vi fick mycket hjälp innan den började svara på våra anrop.
 • Vår enkla GPS spårare kan bara lyssna på en mobil i taget, så hela familjen kan inte skicka kommandon utan en får bli ansvarig ”GPS operatör”.

Andra tips till husdjuren:

Smarta matskålar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *