Därför ska du plocka hjortron i år

Brukar du köpa bär, sylt eller saft så kanske du ska pröva bärplockning just i år? Det är få utländska bärplockare i Sverige i år pga. pandemin, vilket kommer att höja priserna, och många av oss semestrar hemma i Sverige. Ute i naturen är det lätt att hålla distans till andra och där finns mycket gott att plocka som är helt gratis och nyttigt!

Är du en ovan plockare så är det tacksamt att plocka hjortron – de är större än andra bär och går fortare att plocka, de är supergoda och sprängfyllda med C-vitaminer.

Nyplockat med både mogna och omogna hjortron i korgen

Plocka alla hjortron du ser – mogna som omogna

Mogna hjortron ör orangefärgade och blöta och omogna har kvar foderblad, är hårda och något rödaktiga.

Du kan plocka hjortron både mogna eller omogna. Då de är mogna är de orangefärgade och blöta, medan omogna hjortron är hårda och mera rödfärgade omslutna av s.k foderblad. De omogna karten mognar på några dagar och då kan du rensa bort foderbladen.

Tips för ovana hjortronplockare

  • Allemansrätten gör att du fritt kan plocka bär och svamp i skogen utan markägarens tillstånd så länge du inte är på någons tomtmark där hemfridszon gäller – läs mera här.
  • Hjortron finns i nästan hela landet, men är vanligare i norr. Fina hjortronplatser hittar du på soliga myrar och mossor, med mycket fukt så ta alltid med gummistövlar, för det kan vara väldigt blött under fötterna.
  • Hjortron plockas för hand, och du kan plocka både mogna och omogna hjortron.
  • Tag med ett större kärl än du tänkt; är hjortronen mogna så blir det snabbt tungt att bära. Då är det bra att ha ett mindre kärl som du plockar i, och när det är fyllt tömmer du det i det större kärlet.
  • Mygg och broms trivs i den fuktiga miljön, bäst är det att plocka en blåsig dag, annars behöver du utrusta dig med myggmedel, långärmat eller varför inte en miljövänlig Thermacell, läs mer här.
  • Ta med något att dricka eller en fikakorg så blir det en extratrevlig stund ute i naturen.
  • Ta med mobilen och kolla i GPS:en var du är eller var du lämnar bilen så du hittar tillbaka.
  • När du kommer hem rensar du en första gång, de mogna bären tar du hand om medan de omogna får ligga kvar några dagar. Du kan rensa igen om nån dag och plocka ut de som mognat. Det kan bli några omgångar innan alla bären mognat.

One thought on “Därför ska du plocka hjortron i år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *