Hydraulolja mjukar upp gamla leder

Vår JCB traktorgrävare, även kallad Gullan, läcker hydraulolja. Inte så konstigt egentligen efter 50 års hårt arbete. När det blir för lite hydraulolja så går det inte lika lätt att manövrera grävaggregatet och den stora skopan orkar knappt lyfta. Blir det ryckigt i reglagen så vet vi att det är dags att fylla på för att mjuka upp lederna.

Vi har under åren lärt oss att regelbundet mecka med vår JCB traktorgrävare. Det är slangar som torkat och läcker, det är hydraulik som hackar. Väljer man en gammal maskin bör man ha mycket tålamod, ha tid att klura ut hur gamla maskiner fungerar och våga pröva olika lösningar.

Fyller på hydraulolja i JCB traktorn
Påfyllning av olja – glöm inte öppna den lilla korken för avluftning så rinner det jämnt, utan att klucka, ur dunken

Vi filtrerar hydrauloljan och återanvänder den!

Det här kanske låter galet, men vi tömmer ut oljan ur grävaggregatet och filtrerar den och återanvänder den. Vi har gjort det i några år, och det fungerar fint. Hydraulolja är inte billigt så det blir dyrt att fylla på ny olja varje gång. Ett senare inlägg kommer att handla om hur vi gör när vi filtrerar och återanvänder hydrauloljan.

2 svar på ”Hydraulolja mjukar upp gamla leder”

  1. Hej. Har en exakt likadan, och undrar vad fyller man på oljan för växellåda och styrservo? Har även problem med att front skopan hackar.. tacksam för tips.

    1. Hej

      Tyvärr har Coronan bromsat uppdateringen av bloggen. Oljan t styrservot är samma olja som till hela hydraulsystemet. Om frontskopan hackar misstänker jag att du har låg oljenivå. Jag har en servicebok för maskinen. Om du vill kan jag scanna av önskat avsnitt. Du kan nå mig på goran.stenmark(snabela)spray.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *