Varför ska du ha insekthotell?

Det finns mängder av bisorter som lever ensamma och bor i hål och andra krypin, de bor t.ex. gärna i död ved. Dessa miljöer har minskat och det råder bostadsbrist, därför fyller dessa insekthotell, eller bihotell som de också kallas, en funktion som saknas.

Insekter är otroligt viktiga i naturen och inte minst i våra trädgårdar. Ändå är de inte alltid välkomna gäster, och vi glömmer att de hjälper oss att bekämpa skadeinsekter och öka blomsterprakten. Vi kör robotgräsklippare, krattar och strävar efter en välskött trädgård. Samtidigt försvinner de naturliga miljöerna där insekterna trivs. Miljöförändringar och bekämpningsmedel bidrar till att flera arter minskar oroväckande fort. Men de är viktiga för ekosystemet och därmed även vår överlevnad.
Erbjuds de boplats och blommor så hjälper de dig att få mer frukt och grönsaker, samtidigt som de bekämpar skadeinsekter.

Insekter är viktiga för ekosystemet och därmed även vår överlevnad

Placering

Närhet till blommande växter eller träd är viktigt när du väljer placering. Insekter vill gärna ha morgonsol så välj ett skyddat läge i öst, ca 1-1,5 meter från marken, mot en stabil vägg. Sätt gärna upp ett hönsnät några cm framför hotellet för att hindra att fåglarna äter upp insekterna.

Du kan sätta upp insekthotell när som helst under året, men när du väl satt upp det ska du undvika att flytta det eftersom de insekter kan ha svårt att hitta till nya hem. Det kan vara anledningen till att det kan ta månader innan de första gästerna flyttar in.
Ett typiskt insekthotell har olika typer av krypin, och lockar till sig olika sorters insekter.

Närheten till vatten eller ett mindre fågelbad bidrar också till att de trivs och stannar.

Fågelholkar har länge haft en given plats i våra trädgårdar och gett extra glädje och liv i vårt trädgård. Nu är det dags för insekterna att få lite uppmärksamhet och hjälp att överleva. De blir ett nytt samtalsämne och man kan spana på dom när de fyller hålrummen och bygger bo helt enkelt. De väcker ofta även barnens intresse och ökar deras kunskap om naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *