Jostabär – vår nästa favorit bland bärbuskarna?

Vi blandar gärna våra trädgårdsbär när vi gör sylt, saft eller marmelad, men då krävs det att man har mer än en sort. Med Jostabär är det färdigblandat redan på busken! Den kallas även krusvinbär och är en hybrid mellan svarta vinbär, krusbär och spärrkrusbär. Min man tyckte att det lät spännande och vi har planterat vår första buske. Nu behöver vi ha tålamod och vänta 1-2 år innan vi får provsmaka – förutsatt att den överlever. Som andra bärbuskar så kan man inte förvänta sig riktig skörd förrän tredje året efter plantering.

Jostabär är fortfarande ett ganska okänt bär, vilket kan bero på att bären måste plockas för hand vilket gör en kommersiell produktion olönsam. Därför hittar du inte Jostabär i butiken, men busken går bra att köpa i våra vanliga handelsträdgårdar.

Hur smakar Jostabär?

Smaken ligger mellan krusbär och svarta vinbär; först smakar de krusbär men ju mer de mognar desto mer blir smaken lik svarta vinbär. Bären är svarta och lite mindre än vanliga krusbär.

Att tänka på vid plantering

Buskarna vill helst inte högre upp än zon 3 – 4 då de kan frysa ner om vintern, längre norrut kräver skyddade växtplatser. Buskarna blir stora och breder gärna ut sig, mycket mera än vanliga bärbuskar, så de bör stå på en plats där de får gott om utrymme att växa i omkrets. Blir de för stora med åren går det bra att beskära dom. De vill ha mullrik jord och en solig plats.

Min första Jostabärbuske

Har du erfarenhet av Jostabär? Skriv gärna en kommentar.

2 thoughts on “Jostabär – vår nästa favorit bland bärbuskarna?

  1. Jag bor i en villa byggd 1920 och här finns några stora jostabärsbuskar som ger rikligt med bär varje år. Vi bor i Värmland, odlingszon 4-5 men det tycks inte bekymra våra buskar. Fantastiskts smakrika och goda bär!!

Comments are closed.