Hur du hittar var robotens begränsningskabel gått av

Det blir lätt brott på robotgräsklipparens begränsningskabel. Det är ett ganska vanligt bekymmer, som kan bero på att gnagare, att du oavsiktligt kommit åt den under trädgårdsarbetet, snöskottning eller helt enkelt dragit ner en spade i jorden. Då kan roboten inte klippa då den inte hittar sitt område.

Hur ska du hitta brottet då kabeln är nedgrävd, du kan ju inte se den och följa den med ögat? Det finns flera sätt att hitta brottet utan att behöva gräva upp hela kabeln.

Kabelbrottsökning med radio

Transistorradion för felsökning av signal

Det finns flera sätt att felsöka var brottet uppstått, med verktyg i alla prisklasser som du rekommenderas köpa. Men det finns även ett annat knep som fungerar på väldigt många robotgräsklippare – nämligen en helt vanlig radio med AM mottagning.

Om misstänker var du har ett kabelbrott så kan du börja där, annars följer du begränsningskabeln från laddstationen. Du riktar antennen mot marken där du tror kabeln går och letar tills du ett pipande ljud. Följ sedan kabeln med hjälp av ljudet. Där ljudet tystnar har du ett brott på begränsningskabeln! Nu pillar du bort jorden och där kommer du att hitta en begränsningskabel som är skadad eller har gått av.

Robotgräsklippanens kabel har gått av och ska lagas
Avbrott på robotens begräsningskabel

Om den här metoden inte fungerar, eller du inte får tag på en radio med AM band så finns det detektorer för kabelbrott att köpa. Du behöver alltså inte gräva upp hela kabeln tills du hittar avbrottet.

Läs även om hur vi byggde en egen apparat för att lägga ner begränsningskabeln.