Återvinn trädgårdsavfallet med kompostkvarn

Trädgårdsavfall är till stor del klippta grenar från buskar och träd. Det är näringsrikt, återanvändbart material och fungerar utmärkt som täckmaterial i trädgården så varför elda upp det eller köra det till återvinningen? Köper vi dessutom hem säckvis med täckbark och jordförbättrare är det lite som att gå över ån efter vatten.

Att flisa med kompostkvarn är både roligt och bra för trädgården.

Att flisa trädgårdsavfall är både roligt och bra för kretsloppet

Kompostkvarn eller kvisttugg?

Både kompostkvarnen och kvisttuggen återvinner trädgårdsavfallet. Kompostkvarnen har en vals som krossar grenarna till grov flis som vi använder som marktäckare i rabatter och under häcken.

Kvisttuggen har knivar som skär, den jobbar snabbt (och högljutt) och materialet kan du kompostera.

Vår kompostkvarn är en trotjänare

Vi har en äldre kompostkvarn, en riktig trotjänare med en stark motor. Vi styr bara in grenen i början, sen grabbar den tag i den och tuggar i sig allt. Den är erfaren, är tejpad och numera utan säkerhetsskydd så vi får vara extra försiktiga. Vi har provat nyare modeller men den här har vunnit i längden då den gör jobbet. Den är eldriven, och det går att backa valsen om nåt fastnar. Vi har haft maskiner som inte går att backa – och jag rekommenderar inte dessa maskiner! Det är besvärligt och tidskrävande ibland att få loss kvistar som fastnat. Vi har ingen uppsamlare utan lägger en presenning under maskinen där allt samlas och sen drar vi runt den i trädgården eller lyfter upp den i skottkärran.

Vår gamla trotjänare tuggar flis

Tips när du ska köpa kompostkvarn eller kvisttugg

Fundera över om du ska använda materialet som täckmaterial i trädgården, eller kompostera det. Oavsett ändamål så kan du tänka på följande när du ska välja:

  • Stark motor, hög effekt. Annars orkar den inte tugga i sig kvistarna. Lite dyrare men värd pengarna.
  • Om det är en kvarn med vals ska den gå att backa om kvistar fastnar. Kolla att den har både ”framåt” och ”back” funktion.
  • Eldrift – lättare att starta än bensindrivna.
  • Kolla att den har stora hjul och att tyngdpunkten är låg så den är lätt att manövrera. Du ska troligen släpa runt den.
  • Rätt höjd på maskinen, ryggen blir snabbt trött om du måste böja dig ner.
  • Säkerheten är viktig, ett verktyg att trycka ner materialet ska följa med och det ska inte gå att klämma fingrarna.
  • Uppsamlaren ska vara lätt att sätta i och ta ur.