En ledad klinga till röjsågen som vi inte kunde låta bli att testa

Vi ville utmana vår röjsåg med en ny klinga. Jag vet – det är kanske inte det alla tänker på när de ska röja sly, men uppgiften blir lite roligare med nya grejor att testa.

Det finns olika skärverktyg att välja på beroende på vad du röjer

När vi lagar mat är det självklart att välja kniv beroende på vad vi ska skära eller hacka. Precis så ska man tänka med röjsågen också. Det finns olika klingor till olika ändamål och här kom vår nyfikenhet fram.

Slyklingor

När det är blandad vegetation med sly, buskar och snår är slyklingan effektiv. Den ska klara av lite kraftigare material än gräs, men inte såga rena skär. En bra slyklinga splittrar träet, så det torkar och då kommer det inte att växa upp lika snabbt igen.

Ledad slyklinga

Vi hittade en ny variant av slyklinga på nätet, och har inte hittat nåt liknande på den svenska marknaden. Skärbladen är ledade och viker sig när de slår mot t ex stubbar eller stenar. Istället för att kila fast i en stubbe, så viks det och du fastnar inte.

Fördelar: Den är bra när du kommer åt en stubbe eller sten då bladen viker sig. Det gör att det blir lättare att komma åt längre ner utan att köra fast eller förstöra klingan.

Nackdelar: Materialet är för klent. Redan efter nån timme så märktes det att materialet inte håller, och det kan finnas risk att bulten som att bladet ledar sig lossnar och då kan den flyga iväg och träffa någon.

Summering: Tanken är bra, men den vi köpte var för billig och därför dåligt material. Rekommenderar er inte att köpa nån Kinavariant som kan dyka upp i annonser i sociala medier. Dyker den upp i fackhandeln så kommer kvaliteten säkert att vara betydligt bättre och då blir det nytt köp.

En vanlig slyklinga
En vanlig slyklinga

Sågklingor

Röjsågsklingor har tänder som en cirkelsåg och lämpar sig bäst när det är mindre träd och vedartad vegetation där det krävs hårdare tag, där man sågar av stammarna.

Cirkelklinga till röjsåg
v-klinga

Röjsåga med tråd

Med tråd kan du göra precisionsklippning som är bra i trädgården när du vill komma nära buskar och runt kanter för att snygga till. Den passar bra i en mindre trädgård, för att komma åt ställen där inte gräsklipparen klippt. Tråden är också snällare mot t ex staket och buskar om du kommer för nära. Det finns olika varianter på tråd, från den enkla runda plasttråden som man även använder på trimmern, till trådar som är fyrkantiga i plast eller med en aluminiumtråd i för större gräsytor med kraftigare gräs.

Skydda dig från skador

Skydda ansiktet när du kör röjsåg

Ha alltid skyddsutrustning på dig när du kör röjsåg. Ju grövre material du röjer desto viktigare är det med skydd. Det flyger kvistar och stickor och det kan göra rejält ont eller ge rivmärken om du blir träffad utan skydd.
Hörselskydd, rejäla skor, skyddsglasögon (gärna visir som på bilden), långbyxor och långärmat är alltid att rekommendera, och ibland även myggmedel.

Ett svar på ”En ledad klinga till röjsågen som vi inte kunde låta bli att testa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *