Några tips för dig som ska bygga hus

Några tips för dig som ska bygga hus. Om du bygger nytt hus har du alla möjligheter att utforma det så det passar dig och din familj, därför behöver du tänka genom hur du vill ha det, och vilka krav som är viktiga för dig..

Fastna inte i huskatalogerna

Det är lätt att fastna i huskatalogerna och ägna timmar åt att hitta drömhuset. Min man fick höra otaliga gånger “Nu har jag hittat vårt hus“. Sen jämförde jag kataloghuset med vår kravlista, och då var det inte perfekt längre och sökandet fick fortsätta.

Ställ krav på anpassningar

Välj inte husmodell och planlösning innan du vet vilken tomt du ska bygga på! Om du lägger vikt vid att anpassa huset efter tomtens läge och väderstrecken så får du in ljuset i de rum du önskar, utan att planlösningen blir ineffektiv.

Flera husleverantörer erbjuder gratisprogram med möjlighet att rita ditt eget hus eller anpassa en ritning. Välj en husleverantör där du kan ändra planlösning anpassat till dina behov.

Bestäm dig inte för tidigt

Att bygga hus är raka motsatsen till andra bostadsaffärer där en hetsig budgivning inte tillåter tid till eftertanke. Ha inte bråttom! Låt huset växa fram och formas. Det är nu du har chansen att sätta din prägel.

Rita huset själv?

När drömhuset börjar ta form i huvudet eller nedklottrat på en servett så kan du börja rita i ett program. Det är inte så svårt som det låter och väldigt roligt, men passar självklart inte alla.

Jag använde ett gratisprogram som heter Roomsketcher. Det är ett svensk program där du ritar in mått, dörrar, fönster mm. Du kan även möblera så du får känsla för proportioner. Är du bekväm med verktyget kan du betala en liten slant för en licens. Då kan du göra 3D-bilder av ritningen, vrida och vända på rummen och “gå genom” dom. Du får en uppfattning om hur husets rymdkänsla är. Hur proffsigt som helst och väl spenderade pengar!

Vaddå kravlista? Kan jag ställa krav?

Dina krav är det som är viktigt för dig, det kan vara”måste-krav” eller “önske-krav”.

Skriv ner dina måste-krav och önske-krav, innan du förblindas av fina bilder och påkostade material. Gör även en notering varför kravet är viktigt så du inte stryker det för lättvindigt senare.

Vi hade några måste-krav som vi inte villa kompromissa om:

 • En-plansvilla utan trappor eller minst ett rymligt sovrum och komplett badum på bottenvåningen. Vi vill inte flytta om vi får svårt att gå i trappor, vi vill bo i huset även som gamla.
 • Köket ska vara en central plats i huset med öppen planlösning mot vardagsrummet.
 • Det ska finnas plats för en gammal vedspis i köket. Om vi får strömavbrott kan vi hålla värmen och laga mat.
 • Massor med kvällssol i huset och på altan. Vi vill njuta av solen på altanen när vi kommer från jobbet. Saknade detta i vårt förra hus.
 • En groventré där vi kan lämna smutsiga overaller och stövlar, praktiskt placerad nära uthuset. Kläder som luktar sot, höns eller dylikt ska inte hänga i hallen.
 • Vårt gemensamma sovrum ska ha flera stora fönster i norrläge. Rum mot norr är svalare om sommaren.
 • Två kontorsrum, i ett av dom ska en rymlig gästsäng få plats.
 • Vårt vackra piano ska få plats i vardagsrummet.
 • Två badrum. Inga köer på morgonen.
 • Stora fönster och högt i tak. Luftig känsla.
 • Ett rejält förråd i hallen. Här kan vi ha alla skor, hjälmar, väskor mm och hålla hallgolvet fritt.
 • osv…

Hur gick det då?

Jo då – vi började från ett hus i en katalog. Anpassade det till oigenkännlighet. Åkte till tomten och mätte. Nej det skulle inte fungera på den tomten.

Vi åkte hem, kavlade upp ärmarna och ritade utifrån de yttre elementen så som väderstreck, grannar, infart mm. Det blev riktigt bra till slut och arkitekten tog i stort sett våra ritningar och bollade bara lite detaljer med oss.

Sen godkände vi arkitektens ritningar som skickades till fabrik för tillverkning. Simsalabing – idag bor vi i vårt drömhus!

Se bilder från husleveransen

Skriv en kommentar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *