Är du målinriktad och drömmer om hög avkastning med liten insats?

Om du är en person som hoppas att du med liten arbetsinsats ska få hög avkastning så ska du släppa drömmarna om börsanalytiker eller chefsjobb. Satsa istället på att så frön och odla grönsaker så blir du belönad för arbetet på ett väldigt tillfredsställande sätt. Du slipper sena möten, jobbiga kunder och investerare som hela tiden jagar vinstmarginaler.

Jag ska visa hur du enkelt applicerar marknadstermerna i odlingen med upp- och nedgångar, vinstvarningar, vinstmarginaler och tillväxtrapporter.

I april skrev jag om vårens frösådd som skulle bli sommarens blomsterprakt och grönsaksodling. Jag köpte frön till bl.a. pumpor, gurkor, sommarkrasse och rosenskära. Jag köpte även Fuchsia sticklingar i olika varianter.

Kvartalsrapporten

Vi tittar in bland odlingarna för en kvartalsrapport (utan siffror) i början av juli. Hur ser resultatprognosen ut; kommer det att bli Halloweenpumpor och inlagda gurkor?

Rosenskära – högsta vinstmarginalen

Rosenskära i april – de har precis tittat upp
Rosenskära 1 juli – första blomman har slagit ut

Rosenskära är lätt att odla. En fröpåse kostar några tior och du får över hundra plantor. Jämfört med att köpa dom förodlade får du en rejäl balja med blommor så får du ett bra resultat med en liten insats.

Pumpor till Halloween – ett troligt scenario

Pumpor odlar jag inte så mycket för kvalitet som för kvantitet. Det blir stora frukter och kräver därför mycket plats – och vatten! Men det är fantastiskt att se hur det ur ett litet frö som jag tog från fjolårets pumpa, kan komma en ny planta med en jättestor frukt. Nu är den frukten inte så stor ännu, men prognosen är god att få fina Halloween pumpor.

Buskkrasse – vinstvarning

Buskkrasse hör till de återkommande favoriterna, men se upp det när det blir torrt och varmt! Då kommer fjärilslarverna – de älskar krasse – och på några timmar kan de äta upp hela blomman. En akut handlingsplan var kraftfull och effektiv – dusch med såpa och t-sprit. Nu ser den lite angripen ut men den kommer att repa sig tack vare tidig upptäckt, men det blir ändå vinstvarning på årets krasse pga. den tillfälliga nedgången.

Fjärilslarver har tuggat på krassen

Gurkor – stabil tillväxt

Gurkorna i växthuset har börjat växa till och de första gurkorna är ca 5 cm långa. Det här är en druvgurka Partner, de blir ganska korta och är goda att äta som de är, men även god att lägga in.

Druvgurka ”Partner”

Fuchsia Göteborg – månadens raket på listan

Jag har en förkärlek till fuchsior. De växer snabbt, blommar hela sommaren och är vackra. Jag köper varje år några sticklingar som är ca 10 cm höga. Idag blommar de för fullt i krukan vid entrén och fuchsian ”Göteborg” kommer jag att leta efter även nästa vår när jag går på fuchsiajakt i februari/mars.

Fuchsior vill stå lite skyddad från blåst, och med extra näring så blir krukan översållad med blommor och de blommar hela sommaren. Det finns hängfuchsior som lämpar sig för amplar då de hänger ner, och så dessa som står upp som en buske.

Precis som börsen så finns det parametrar som gör att du får ännu högre avkastning. Receptet är vatten, näring och insekter. Läs mer om ett solcellsdrivet automatiskt bevattningssystem och insekthotell.

Det är ett bra recept – en vinnare om du vill ha hög avkastning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *