Nu planterar vi vårlökar och höstkrokus

September är en bra månad att sätta ner vårlökarna i jorden, antingen för att få tidiga vårblommor, eller varför inte krokus som blommar redan på hösten?

Höstkrokus – om du inte orkar vänta till våren

Höstkrokus är inte så vanlig och vi ser vanligtvis krokusen som en vårblomma. Men det finns en höstkrokus, Crocus speciosus, som blommar nån vecka efter plantering på hösten. Den kan köpas på postorder eller i en välsorterad handelsträdgård. Väl värd att pröva!

Vi planterade några lökar ifjol och 3 veckor senare blommade de i rabatten. Ofta har alla andra blommor vissnat så det är en fröjd för ögat i oktober.

Många undrar kanske om inte Tidlösa och höstkrokus är samma sak men så är inte fallet. Läs mer om det https://www.alltomtradgard.se/tidlosa-hostkrokus/

Gör så här vid plantering:

Små lökar behöver komma i jorden i september eller tidigt i oktober, medan t ex tulpanlökar kan planteras tills tjälen sätter stopp för grävandet.

För att få fina rabatter ska du plantera i grupper med ca 10-15 lökar. Sätt dom inte för nära varann då lökar delar på sig och ger fler blommor nästa år, förutsatt att det finns plats.

Plantera löken med spetsen uppåt
  • Gör ett hål som är 3 ggr lökens höjd. Stora tulpanlökar ska alltså djupare ner i marken än små snödroppar.
  • Gödsla med benmjöl i hålet.
  • Sätt ner löken med spetsen uppåt.
  • Fyll igen hålet. Oftast behöver du inte vattna då marken är fuktig på hösten.

Om du har rådjur

Rådjuren älskar många av våra lökväxter. De riskerar att förstöra din vårrabatt i sin jakt på mat på våren. Om du planterar alliumlökar i samma rabatt så är det inte lika attrakrivt längre för rådjur. Andra vårblommor som inte är några aptitretare är Scilla och Snödropp.

Rådjur gillar inte Allium

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *