Gör dina egna soltorkade tomater

Har tillgång till hemodlade tomater, kanske har du ett överflöd i det egna växthuset och vet inte vad du ska göra av alla? Att göra soltorkade tomater är jättelätt och du behöver inte torka dom i solen. De går lika bra att torka i ugnen och det blir underbart gott. Uppskattad present att ta med när du blir bjuden på middag hos dina vänner.

Hemmagjorda soltorkade tomater

Det här behöver du:

  • Förska tomater ca 800g – 1 kg
  • Din favoritolja, t ex solrosolja, en bättre olivolja, rapsolja
  • Balsamvinäger
  • En knippa färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • Salt och peppar
  • En ren glasburk

Gör så här:

Fyll en plåt med halverade tomater.
Lägg dem med den skurna sidan uppåt, som på bilden.
Strö salt över.
Värm ugnen till 100 – 150 grader och ställ in tomaterna. Låt dom torka i ugnen ca 3 – 4 timmar beroende på storlek. De ska inte vara brända.
Nagga tomaterna med en gaffel ca 1 gång i timmen så vätskan rinner ut, samtidigt släpper du ut den fuktiga luften vilket påskyndar torkningen.
Låt tomaterna svalna.
Skär vitlöksklyfta i halvor. Gärna färsk vitlök.
Hacka en näve basilika.
Blanda ihop ca 5 dl olja med 2 msk vinäger. Tillsätt salt och peppar.
Varva tomater, basilika och vitlök i en rengjord burk.
Häll över olja, den ska täcka alla tomater.

Det är härligt med hemodlade grönsaker, maten smakar bättre och du vet var och hur de odlats.

Hemmaodling

Oda tomat – hur får man bevattningen att fungera när man inte är hemma och passar den? Läs om bevattningssystem .

Odla vitlök – följ länk.