Har tillgång till hemodlade tomater, kanske har du ett överflöd i det egna växthuset och vet inte vad du ska göra av alla? Att göra soltorkade tomater är jättelätt och du behöver inte torka dom i solen. De går lika bra att torka i ugnen och det blir underbart gott. Uppskattad present att ta med när du blir bjuden på middag hos dina vänner.

Det här behöver du:
- Förska tomater ca 800g – 1 kg
- Din favoritolja, t ex solrosolja, en bättre olivolja, rapsolja
- Balsamvinäger
- En knippa färsk basilika
- 1 klyfta vitlök
- Salt och peppar
- En ren glasburk
Gör så här:

Lägg dem med den skurna sidan uppåt, som på bilden.
Strö salt över.

Nagga tomaterna med en gaffel ca 1 gång i timmen så vätskan rinner ut, samtidigt släpper du ut den fuktiga luften vilket påskyndar torkningen.

Skär vitlöksklyfta i halvor. Gärna färsk vitlök.
Hacka en näve basilika.


Häll över olja, den ska täcka alla tomater.
Det är härligt med hemodlade grönsaker, maten smakar bättre och du vet var och hur de odlats.
Hemmaodling
Oda tomat – hur får man bevattningen att fungera när man inte är hemma och passar den? Läs om bevattningssystem .
Odla vitlök – följ länk.