Att tänka på när du köper robotdammsugare

Ska du köpa en robotdammsugare och undrar vilken som är bäst? Du frågar dina bekanta vilken dom har, eller läser ”bäst-i-test” artiklar på nätet. Att läsa om modellerna i butikens webshop gör det inte lättare. Så hur ska du tänka? Jag ställdes inför den frågan när grannen villa ha min hjälp och jag insåg att hon har helt andra behov än jag har. Den robot som passade henne är inte den robot jag skulle välja till min bostad. Hon kan skriva hur fina recensioner som helst men den är ändå inte mitt förstahandsval

Bäst i test

Många artiklar som rankar och poängsätter robotdammsugare är gamla och inaktuella. Står det inget datum på artikeln är den svårare att värdera. Teknikutvecklingen går så fort att tester äldre än ett år är delvis inaktuella. Det har kommit bättre modeller och bättre algoritmer som gör robotarna intelligentare, kraftfullare och med det växande utbudet även sjunkande priser.

Åsikter som inte uppdaterats

Många som har åsikter om robotdammsugarnas förmågor har inte alltid hängt med i utvecklingen. Köpte man en robotdammsugare för 3 – 4 år sen så saknar den förmodligen mycket av den nya tekniken. Gamla fördomar hänger kvar. När de första robotarna kom var de ett komplement till den vanliga städningen, och de körde lite hur som helst, och missade mycket. Idag har de en annan teknik och bättre logik som ger ett helt annat städresultat. Låt inte en föråldrad syn på robotar störa ditt val.

Utgå från dina behov

Låt dina behov styra valet, det kallas med ett finare ord att göra ett medvetet val. Du vet vad som är viktigt och vad som inte är viktigt. Här har jag listat några egenskaper som du får se i beskrivningarna av olika modeller. Vilka som är viktiga i ditt val beror på hur du bor och inte minst vilka du bor med.

Fundera över vad som är viktigt för dig så krymper listan och valet blir lättare.

Navigeringsfunktionen

Här skulle jag börja. Det är vattendelaren där du kan välja bort ett stort antal modeller beroende på ditt behov.

Roboten rör sig över ytan antingen systematiskt eller enligt tillfällighetsprincipen. För att dammsuga systematiskt behöver den ha sensorer eller kameror som scannar av rummet, för att veta var den varit och vad som är kvar att städa. Smart navigering har olika namn hos olika hos olika leverantörer. En smart navigering är viktig om bostaden har flera rum eller om det är stora ytor. Underskatta inte värdet av en smart navigering.

Tillfällighetsprincipen innebär att den rör sig framåt tills den stöter emot nånting och då byter den riktning. Den rör sig enligt ett mönster som ser systematiskt ut, men den vet varken var det är städat eller ostädat. Har du en liten och okomplicerad yta att städa kommer den att klara av hela ytan även om den inte kan navigera systematiskt, och då är navigeringsfunktionen inte den viktigaste funktionen.

Sugförmågan och turboläge för mattor

De nyare dyrare modellerna har ofta bättre sugförmåga vilket rengör bättre. För att suga upp smulor från platta hårda golv krävs ingen hög sugförmåga. Har du däremot springor i golvet kommer det att behövas högre sugförmåga för att få upp damm och smulor. Om du har tjocka mattor så ska du beakta sugförmågan. Hår från långhåriga hundar kan behöva fångas upp med gummirullar istället borstar.

Har du tjocka mattor ska du välja en robot med bra sugförmåga, eller som har en turbofunktion för mattor som den automatiskt aktiverar när den kör över en matta.

Schemaläggning

En del robotar har stöd för schemaläggning. Då ställer du in vilken tid den ska starta automatiskt. Överskatta inte den här funktionens betydelse! Det låter fantastiskt att bostaden är städad när du kommer hem, men ligger det snören, leksaker, pusselbitar eller strumpor på golvet så blir resultatet inte det du tänkt dig.

Kvarlämnade snören och leksaker fastnar och stoppar arbetet

Vi använde funktionen nån vecka men stängde av den och använder dammsugaren bara när vi är hemma och hunnit plocka undan diverse hinder.

Moppning med fuktig trasa

Flera robotar kan förutom att suga även våtmoppa. Vatten i en liten behållare fuktar en golvmopp som du fäster under roboten. Den både borstar och fukttorkar samtidigt. Häller du i lite väldoftande rengöringsmedel så doftar det renstädat och fräscht efteråt. Golven blir renare och det är mindre damm kvar. Även här kan det finnas risk att överskatta funktionen. Har du parkettgolv måste du vara observant så den inte blöter för mycket. Om roboten kört fast så kommer den att stå med en blöt trasa på parketten tills du hittar den, vilket riskerar att ge bestående fläckar på parketten. Den gnuggar inte heller bort envisa fläckar, men den kan vara ett bra komplement om det finns allergiker där det är extra viktigt att få bort det sista dammet eller allt pollen på våren.

Dammbehållare

Dammbehållaren ska gå att skölja ur

Det som sugs upp hamnar i dammbehållaren. Den är liten och måste tömmas väldigt ofta. Den bör därför vara lätt att tömma och gå att skölja ur. Behövs det påsar så blir det extra kostnader för inköp av nya påsar.

Det finns modeller som själva tömmer innehållet till en större behållare vid laddstationen. De är förhållandevis dyra idag, men om några år är det troligen standard för att förenkla livet. Har du svårt att böja dig ner eller annan funktionsnedsättning så kan det vara ett bra alternativ.

Fjärrstyrning

Robotar kan ha fjärrstyrningsfunktion med en vanlig fjärrkontroll, styras med röstkommandon via Alexa eller Google Home, eller med hjälp av en app i din smartphone. Här är det viktigt att tänka till; har du den teknikvana eller teknikintresse som behövs för applikationen, eller räcker det med en fjärrkontroll för styrning från sängen eller soffan etc.?

Om du bara behöver styra robotens rörelser från soffan eller i omedelbar närhet, och inte vill ha en app så kan du välja en robot som har en fysisk fjärrkontroll som liknar TVns fjärrkontroll.

Har du lite högre krav och van att använda appar och har wifi hemma så har flera robotar idag medföljande appar där du styr, programmerar och övervakar robotens arbete.

Trappor och avsatser

Finns det trappor eller avsatser i bostaden så behöver roboten ha en funktion som stoppar den innan den, innan den åker över kanten.

Robotens maxhöjd

Robotarna är designade för att gå under låga möbler, men det skiljer sig någon centimeter mellan modellerna, vilket kan vara avgörande för dig. Om din soffa är 7 cm hög från golvet så ska du välja en modell som går under 6-7 cm hög. Har du inga låga möbler är det här ointressant.

Förbjudna zoner

I bostaden kan det finnas ytor som du inte vill att roboten dammsuger, tex husdjurens vattenskålar som riskerar att stänka ut vatten, barnens lekhörna mm. Robotarna kan ha stöd för virtuella vägg eller förbjudna zoner.

De förbjudna zonerna programmeras i appen, och gör att roboten inte städar dessa ytor.

En virtuell vägg är en dosa som skickar ut en ljusstråle och drivs med batterier. När dammsugaren träffas av strålen så vänder den. Den virtuella väggen kan t ex placeras vid dörröppningar och gör då att roboten inte åker in i det rummet. Överskatta inte den här funktionen, den är ganska opålitlig. Vi bytte vår dosa då vi trodde den var dålig, men den nya var lika opålitlig. Virtuella väggar kan störas av direkt solljus, och uppfatta det som en förbjuden zon. Det gjorde att vi tejpade för sensorerna för roboten skulle köra mot solljuset.

Priset

När du listat vad som är viktigt så låter du det styra ditt val. Det kommer att påverka prislappen, antingen blir det billigare än du trott eller så blir det dyrare. Det är inte självklart att en högre prisklass gör dig nöjdare.

Att läsa andras recensioner

Hur ska man läsa recensioner?

Nu har ditt sortiment minskat till några märken och modeller som har det du behöver. Då kan du läsa recensionerna och värdera dem. Otroligt nog kan en produkt som inte har smart navigering få en dålig recension för att den inte är så bra på att navigera. Den har inte den funktionen och då ska inte den inte styra recensionen av produkten, snarare är det köparen som gjort ett dåligt val om det var en viktig egenskap.

Bra recensioner är de som använt roboten några månader, och som beskriver hur den är i jämförelse med andra robotar de haft.

Köpet

Du har bestämt dig, och det är dags att slå till. Tänk gärna på att en robot innehåller mycket teknik som kan strula. Då är det bra om du kan lämna in den för service och även ringa och prata med återförsäljaren som hjälper dig med reklamationer. Läs gärna recensioner av nätbutiker innan du lockas av deras lägre priser. De kan vara seriösa och bra, men även här ska du göra ett medvetet val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *