Impregnera med skärgårdsdoft och sommarkänsla

Det tryckimpregnerade virket som används till träkonstruktioner utomhus innehåller gifter och därför ska du inte använda det runt dina odlingar. Använd i stället rent trä som du penslar med roslagsmahogny  Den skyddar träet mot röta.

Med roslagsmahogny får du den härliga tjärdoften. Sommarkänslorna kommer direkt, även förbipasserande kan insupa den härliga skärgårdskänslan av tjärade båtar, även om det är långt till havet.

Du blandar den enkelt själv. Köper du färdigblandade kan de innehålla terpentin, vi använder istället rödsprit.


AnvändningsområdenDen kan användas till all typ av träimpregning utomhus och ger långvarigt skydd mot röta. Vi använde roslagsmahogny när vi byggde kompostlådor för några år sen och de har klarat sig bra trots att de stått ute i ur och skur, fyllda med kompost.

Vi har trä runt en del odlingar och där vill vi inte ha tryckimpregnerat. Även om tryckimpregneringen inte är lika giftigt som det var när det kom, innehåller de koppar och räknas som farligt avfall när det är förbrukat. Det vill vi inte kontaminera våra odlingar med.

Ingredienser

Roslagsmahogny får du genom att blanda lika delar tjära, rödsprit och linolja. I många recept används terpentin istället för rödsprit men rödspriten är snällare. Många undrar kanske över tjäran och hur giftig den är. När den torkat och inte utsätts för lösningsmedel så avges inga gifter, därför passar den bra runt odlingar och komposten.

Så här blandar du roslagsmahogny

Tänk på att rent trä drar i sig mycket vätska, och du behöver stryka 2-3 gånger när du beräknar åtgång. Blanda utomhus.

1. Häll en del tjära i kärlet.
2. Häll i en del rödsprit, dvs. samma mängd som tjäran.
Blanda tjäran med rödspriten så tjäran tunnas ut.
3. Blanda i, under omrörning, en del linolja.

Klar att användas

Jag använder en gammal pensel, och rengör den med rödsprit när jag är klar

Jobba utomhus pga. tjärdoften. Bästa tiden är på våren eller försommaren vid torrt väder. Använd pensel. Måla minst 2 helst 3 gånger så den får tränga in ordentligt. Glöm inte ändträet, om du sågar av virket så behöver du pensla på de nysågade ytorna så inte röta tränger in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *