Vaddå luddfilter i tvättmaskinen – du menar väl torktumlaren?

Behöver man verkligen tvätta tvättmaskinen? Tvättas inte den med varje tvätt? Luddfilter – javisst på torktumlaren, men inte på tvättmaskinen väl?

Tvättmaskinen behöver rengöras regelbundet för att få bort smuts och avkalkningar som följer med smutsvatten från tvätten och rester av tvättmedel. Den fuktiga miljön är en perfekt grogrund för mögel. En tvättmaskin som inte blir rengjord gör att dina nytvättade kläder har en unken eller sur lukt. Tvättmaskinen har också luddfilter och vattenfilter som behöver rengöras för att fungera som den ska. Bli inte förvånad om du förutom ludd även hittar småsaker där som ramlat ur fickorna.

Med regelbunden rengöring av tvättmaskinen får du en fräsch tvätt.

Kör en rengöringstvätt

För att rengöra en tvättmaskin behöver du bara bikarbonat, ättika och vatten. Du kan även använda askorbinsyra eller vinäger, det viktiga är att du gör det regelbundet några gånger per år.

  1. Rengör tvättmedelsfack och gummikanter. I luckans gummipackning samlas smutsvatten. Blanda 4 msk bikarbonat med lika mycket vatten.
  2. Häll blandningen i tvättmedelsfacket.
  3. Häll ca 3 – 4 dl ättika 24% i en liten plastbehållare som du placerar i trumman. Många tvättmaskiner börjar med att pumpa ut vatten och då försvinner ättikan om du hällt den direkt i trumman.
  4. Kör ett program med hög temperatur, t ex vittvätt eller 90 grader. Låt maskinen torka med öppen lucka och öppet fack.
  5. Rengör luddfilter.
  6. Rengör filtret på vattenslangen, särskilt om du inte har kommunalt vatten. För instruktioner se maskinens bruksanvisning.
Rengör tvättmedelsfacket för att ta bort smuts och mögel
Blanda bikarbonat med vatten som du häller i tvättmedelsfacket.
Ställ in en burk med ättika
Kör program med hög temperatur.

Rengör filtren

Tvättmaskinen har luddfilter som behöver rengöras för att fungera bättre och hålla längre. Många förknippar luddfilter med torktumlaren, och glömmer luddfiltret i tvättmaskinen. Det finns ofta en lucka på framsidan av maskinen som man kan öppna, därinne sitter ett filter som samlar upp ludd och småsaker som ramlat ur kläderna.

Luckan till luddfiltret
Lossa luddfilter på tvättmaskin

Det finns även ett filter där maskinen tar in vatten från vattenslangen. Den behöver också rengöras ibland, extra viktigt om du inte har kommunalt vatten. Innan du kan lossa på slangen behöver du stänga av vattnet, ofta finns det en kran som du vrider på. Det kan vara många smådelar runt filtret, var noggrann när du lossnar och kolla hur de sitter så du får tillbaka alla delar rätt, annars kan det börja läcka.