Är det krångligt att sälja sina begagnade kläder via nätet?

Begagnade kläder? Släpp tanken på en unken loppiskällare med skrynkliga kläder. Begagnade kläder har flyttat upp i finrummet, det är hållbart och klimatsmart och inte längre en plånboksfråga. Tillverkningen av kläder och skor har en omfattande negativ miljöpåverkan, inte minst alla transporter och kemikalier. Vi köper dessutom mer kläder än vi egentligen behöver vilket gör att våra begagnade kläder kasseras trots nyskick.

Kombinationen av ökad miljömedvetenhet och den stora tillgången på fina begagnade kläder har fått köparna och därmed även marknaden att vakna.

Säljer du i en fysisk butik så är det begränsat antal kunder som kommer in, men om du väljer att sälja via nätet så har du en obegränsad marknad.

Är det krångligt? Du kan välja att göra det enkelt eller krångligt.

Sälj dina begagnade kläder
Kläder du inte använder kan nån annan ha glädje av

Hur gör man för att sälja på nätet?

Du kan sälja dina begagnade kläder på det sätt som passar dig bäst. Den stora marknaden med flest kunder når du via nätet, och här kan du välja hur mycket eller lite tid och engagemang du vill lägga på att få plaggen sålda. Det är många som vill vara din ”återförsäljare” men om du känner till förutsättningarna så kan du välja den butik som passar dig bäst.

Att sälja kläder på nätet är inte svårt

För- och nackdelar med de olika nätbutikerna

Jag har bekantat mig med några olika nätbutiker som säljer begagnade kläder och sett för- och nackdelar med dessa. De har olika drivkrafter, men i slutändan vill alla tjäna pengar på att sälja dina kläder. Din egen insats i form av tid du lägger på arbetet står i proportion till hur mycket av pengarna du får behålla. Ju mer av säljarbetet du gör själv desto mer pengar går ner i din ficka, men underskatta inte tiden det tar.

Tradera och Blocket

Här kan du sälja begagnade kläder på auktion eller till ett fast pris.

För vem? För dig som har enstaka plagg, och som kan lägga mycket tid på hela försäljningen.

Bra: Du bestämmer själv priset! Den är väletablerad och känd. Även kunder som letar efter nåt annat kan hitta dina kläder.

Mindre bra: Tidskrävande! Du fotograferar själv, beskriver varje plagg, bestämmer pris, har direktkontakt med köpare och packar och skickar kläderna till köparen. Det här tar mycket tid, och det är inte säkert att du lyckas sälja om du inte har väldigt spännande märken som är efterfrågade.

Min erfarenhet: Tar för mycket tid och mycket att hålla reda på. Enstaka plagg går bra om det kan ge ett högt pris.

Pengar:

Tradera: Om varan blir såld tas en provisionsavgift på 10%, dock max 200 kr eller minst 3 kr. Säljer du för 100 kr så behåller du 90 kr.

Blocket: Cirka 15 kr per annons, med tillägg för extra bilder. Om du säljer för 100 kr så behåller du 85 kr.

Sellpy

En affär på nätet som säljer via sin egen on-line butik eller via Tradera.

För vem? För dig som är glad om kläderna kommer till användning, det ska bara vara enkelt, och du gör det inte för pengarna.

Bra: Ett bra val om du vill göra minsta möjliga insats. Du skickar in kläderna i en påse och enklare än så blir det knappast. Sellpy går genom alla kläder, bedömer om de går att sälja och gör allt jobb. Du behöver inte återinvestera pengarna du fått vid försäljning utan de kan betalas ut.

Mindre bra: Det tar väldigt lång tid, flera månader (!) innan kläderna har sorterats och kommer ut till försäljning, och det kanske blir helt fel säsong för dina kläder. Du får därför heller inga pengar på flera månader. Stor del av kläderna säljs aldrig.

Min erfarenhet: De är ojämn i sin bedömning av skicket, och det är den som styr prissättningen. De har dåliga bilder och kläderna är skrynkliga och lockar inte köpare. Lång process, flera månader innan du ser nåt resultat.

Pengar: Annonskostnaden är 10 kr oavsett om varan säljs eller inte, så har du flera osålda plagg så blir det inga pengar till dig för de som sålts. Säljs ett plagg för 100 kr så får du 30 kr som betalas ut eller som du kan använda vid köp.

Zalando pre-owned

Zalando är en stor tysk nätbutik inom mode med massor av klädmärken och smidiga processer. De har hakat på trenden och säljer begagnade kläder under kategorin ”pre-owned”.

För vem? För dig som har de märken de tar emot, och vill ha en snabb process. Du kan fotografera och lägga upp på nätet.

Bra: Snabb process, du fotograferar, de meddelar vilka kläder de tar emot och vad de betalar. De stryker kläderna och lägger upp proffsiga bilder som säljer. De har en väldigt stor marknad och säljer i flera länder.

Mindre bra: Du behöver återinvestera pengarna du får vid försäljningen, du får ett presentkort som du kan använda själv eller ge bort, men det kan endast användas vid köp från Zalando. De tar inte emot alla märken.

Min erfarenhet: Mycket smidig och snabb process. Det var enkelt, och när de hade fått kläderna fick jag inom några dagar ett presentkort med motsvarande belopp på mitt Zalando konto.

Pengar: Du får pengar i form av presentkort för dina kläder, de har fasta preliminära priser som de anger när du laddar upp bilderna, och fastställs när de synat dina inskickade kläder.