I år ska vi odla sparris

I år har vi ett nytt projekt, vi ska odla sparris och ser med spänning framemot resultatet. Färsk och nyskördad sparris är en riktig delikatess. Sparris växer långsamt och skördas försiktigt dom första åren för att förhoppningsvis ge skörd i 10 – 20 år. De kräver gott om plats på höjden och bredden. Eftersom de inte tycker om att bli flyttade är det viktigt att tänka genom var de ska planteras, och vi har hittat en solig plats med gott om utrymme där vi ska ha vår sparrisodling.

Sparrisodling är ett långsiktigt projekt

Det tar några år att etablera en sparrisodling

Sparris tar flera år att ge avkastning och i början skördas den varsamt. Första året är det bara plantering. Andra året kan du skörda en gång förutsatt att den är livskraftig. Från tredje året ökar du skördetiden nån vecka varje år, men skörda aldrig senare än midsommar.

Sparriskrona med skott

Plantering av sparriskronor

Köp kraftiga sparrisrötter, som kallas sparriskronor, på våren. De har långa rötter med en liten grodd överst. Plantera på våren när jorden rett sig och frostrisken är förbi. Sparris tycker inte om att bli flyttad, och eftersom du förhoppningsvis ska skörda den i många år, behöver du planera noga var du ska plantera den. Den vill stå soligt och ha väldränerad mullrik jord. Varje planta behöver gott om plats så bladen kan växa ut då de blir höga med yviga plymer. Därför krävs en ganska stor yta, ca 1 kvm per planta och räkna med att du behöver minst 10 plantor eller fler. Gräv djupt och bred ut rötterna som en solfjäder. Hela sparriskronan ska grävas ner.

Skörda din egen sparris

Året efter planteringen kan du provsmaka tidigt på våren när plantan är ca 20 cm, men bara om den är livskraftig. Följande skördar är det viktigt att ta alla skott på en gång, annars kommer inga nya skott det året. De växer snabbt, ca 5 cm/dag! När du skördar skär du av sparrisen med en vass kniv strax under jordytan.

Grön eller vit sparris – är det olika sorter?

I butiksdisken eller bland konserverna kan du välja grön eller vit sparris. Färgskillnaden beror på hur mycket sol den fått. Ju mera sol, och klorofyll, desto grönare sparris. Den vita sparrisen har växt under jord och skördats direkt ner sticker upp medan den gröna växer som en stjälk ovan jord. Det gör att smaken skiljer sig år även om det är samma sort. Den vita sparrisen är något besk i smaken, medan den gröna är mildare och har lite sötma. Sparrisodlare har sina favoritsorter som varierar i utseende och smak. Vi har köpt tre olika sorter som vi börjar med.