Struvor på julbordet är en gammal tradition att bära vidare

Struvor är en gammal tradition och favorit på julbordet i Sverige. De är ljuvligt goda och inte alls svåra att göra själv med struvjärn och fritös. På 1700- och 1800-talet var struvor en delikatess för överklassen. När man tittar i gamla kokböcker så klumpas recepten på struvor ihop med våfflor, rån, munkar och klenäter.

Brukar du baka klenäter till jul så kan du pröva att göra struvor istället – det går fortare och är mycket enklare. Bara doppa och fritera, vänd i socker och kanel och det smakar jul!

Du friterar snabbt och enkelt struvor med struvjärn och fritös

Smeten till våra bästa struvor

Struvorna blir himmelskt goda med lite konjak i smeten. Byt gärna ut vaniljsocker mot vaniljpulver.

Smeten:

  • 1 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk konjak
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vaniljpulver (alt. vaniljsocker)
  1. Vispa för hand ihop ägget med en del av mjölken.
  2. Rör ner mjölet.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  4. Låt svälla ca ½-1 timme.
  • Fritering: Frityrolja
  • Garnering: Socker och kanel

Så här friterar du struvor

Du behöver ett struvjärn och en fritös för att göra struvor
  1. Värm frityroljan till 180 grader.
  2. När oljan är varm doppar du ner struvjärnet så det blir varmt.
  3. Doppa struvjärnet i smeten, men inte längre ner än 3/4 delar av struvjärnet, annars lossnar inte struvan.
  4. Doppa nu ner struvjärnet med smeten i fritösen, struvan lossnar när den fått en fast form. Låt järnet vara kvar i den heta oljan så den är varm till nästa struva.
  5. Tryck ner struvan med struvjärnet så struvan friteras på båda sidorna. Fritera ca 1-2 min tills den är gyllenbrun.
  6. Lyft upp med en gaffel och låt fettet rinna av på hushållspapper.
  7. Vänd struvorna i socker och kanel (eller enbart socker).
Vänd struvorna i socker och kanel

Struvjärn

Förr fanns struvjärn i nästan alla hushåll, men idag vet knappt den yngre generationen inte vad ett struvjärn är. Man köper färdiga struvor istället.

Struvjärn för struvor

Struvjärn säljs i affärer för köksredskap, och det kommer ofta flera formar med i förpackningen. Ett struvjärn kostar ca 150 – 200 kr. Välj ett med ett långt skaft då den ska användas ovanför den heta oljan.

I Finland äter man struvor på första maj

I Sverige förknippas struvor med julen men i Finland är det vanligt att dricka mjöd och äta struvor på valborg och första maj.

Om oljan börjar brinna – täck över med lock!

Så länge du använder fritös med termostat är risken för brand minimal.Om det börjar brinna – släck ALDRIG brinnande olja med vatten. Ha därför ett lock till hands att kväva elden med.

Skriv en kommentar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *