Struvor är en gammal tradition och favorit på julbordet i Sverige. De är ljuvligt goda och inte alls svåra att göra själv med struvjärn och fritös. På 1700- och 1800-talet var struvor en delikatess för överklassen. När man tittar i gamla kokböcker så klumpas recepten på struvor ihop med våfflor, rån, munkar och klenäter.
Brukar du baka klenäter till jul så kan du pröva att göra struvor istället – det går fortare och är mycket enklare. Bara doppa och fritera, vänd i socker och kanel och det smakar jul!

Smeten till våra bästa struvor
Struvorna blir himmelskt goda med lite konjak i smeten. Byt gärna ut vaniljsocker mot vaniljpulver.
Smeten:
- 1 ägg
- 0,75 dl mjölk
- 0,75 dl vispgrädde
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 msk konjak
- 0,5 msk socker
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vaniljpulver (alt. vaniljsocker)
- Vispa för hand ihop ägget med en del av mjölken.
- Rör ner mjölet.
- Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
- Låt svälla ca ½-1 timme.
- Fritering: Frityrolja
- Garnering: Socker och kanel
Så här friterar du struvor

- Värm frityroljan till 180 grader.
- När oljan är varm doppar du ner struvjärnet så det blir varmt.
- Doppa struvjärnet i smeten, men inte längre ner än 3/4 delar av struvjärnet, annars lossnar inte struvan.
- Doppa nu ner struvjärnet med smeten i fritösen, struvan lossnar när den fått en fast form. Låt järnet vara kvar i den heta oljan så den är varm till nästa struva.
- Tryck ner struvan med struvjärnet så struvan friteras på båda sidorna. Fritera ca 1-2 min tills den är gyllenbrun.
- Lyft upp med en gaffel och låt fettet rinna av på hushållspapper.
- Vänd struvorna i socker och kanel (eller enbart socker).

Struvjärn
Förr fanns struvjärn i nästan alla hushåll, men idag vet knappt den yngre generationen inte vad ett struvjärn är. Man köper färdiga struvor istället.

Struvjärn säljs i affärer för köksredskap, och det kommer ofta flera formar med i förpackningen. Ett struvjärn kostar ca 150 – 200 kr. Välj ett med ett långt skaft då den ska användas ovanför den heta oljan.
I Finland äter man struvor på första maj
I Sverige förknippas struvor med julen men i Finland är det vanligt att dricka mjöd och äta struvor på valborg och första maj.
Om oljan börjar brinna – täck över med lock!
Så länge du använder fritös med termostat är risken för brand minimal.Om det börjar brinna – släck ALDRIG brinnande olja med vatten. Ha därför ett lock till hands att kväva elden med.
Skriv en kommentar...