Svampar är mer än kantareller och trattisar

Har du nån gång hört fiskare säga att de bara fiskar t.ex abborrar eller lax? En del av spänningen med fisket är att se vad man får på kroken oavsett om det går att äta eller inte. Men svampplockare säger ofta att de bara plockar kantareller och trattisar för det är det ända de vågar plocka.

Det är kanske dags att utmana sig själv och se vad man kan ”få på kroken” när man går ut i skogen? Du behöver inte känna igen alla svampar utan du kan göra som fiskare gör – slänga tillbaka dom du inte vill ha, dvs. om du är osäker på vad det är.

Vilka nya svampar ska du ska lära dig först?

Svaret är enkelt. Det beror på vilka du har omkring dig! Det är ingen idé att lära sig en svamp som du inte kan hitta. Se vad som finns och de som verkar intressanta är de som du börjar med. Behöver inte vara krångligare än så…

Ladda ner en bra app som hjälper dig i skogen

De flesta har med sig mobilen vid svampplockningen och med internet i fickan har du alla hjälpmedel du behöver. Det finns bra appar där du får tillgång till bra bilder och fakta som hjälper dig att identifiera svampar och det blir spännande att hitta nya sorter. Du har även kartor så du inte går vilse.

Alla vet att det finns giftiga svampar och att man inte ska äta svamp man inte är säker på. Många har en stor rädsla att plocka giftiga svampar i misstag. Med kunskap så elimineras den risken.

En bra app hjälper dig att öka kunskapen och t ex Svampguiden är en sån app. Den kostar drygt 20 kr, men är värd varenda krona. Vilken svampbok får du till det priset?

Svampguiden har olika funktioner till din hjälp

Funktioner i Svampguiden

Så här använder jag appen

När jag hittar en okänd svamp använder jag Svampnyckeln. Den ställer frågor om utseendet och filtrerar på så sätt ut tänkbara svampar. Så här kan resultatet se ut:

Resultatet

I resultatlistan ser jag vilka alternativ det finns och om jag kan förväxla den med en annan svamp.

Svampplockningen blir roligare om man utmanar sig själv. Det finns säkra svampar som man lätt känner igen, t ex citronslemskivling som inte kan förväxlas med en giftig svamp och den brukar det finnas gott om.

Citronslemskivling

Jag plockar aldrig svampar som kan förväxlas med en giftig svamp. Men även om jag inte plockar svampen är det roligt att försöka identifiera den. Det är roligt att hitta en ny svamp och försöka identifiera den, men den följer ändå inte med hem.

Läs mera

Vanliga missuppfattningar om svamp

Stenmurklan är giftig även om du kokar den

Lär dig några lätta anvisningar som du hittar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *