Svartrot – en delikatess bland rotsakerna och lätt att odla själv

Idag har jag skördat svartrot. Svartrot kan skördas innan tjälen tar ett grepp om jorden, eller så får de stå kvar i trädgårdslandet hela vintern. Det är fortfarande en obekant rotsak för många, trots att den är både lättodlad och väldigt god. Lägg den på minnet inför vårsådden.

Så här odlar du svartrot

Svartroten kan sås nästan året runt, från tidig vår till sen höst. Jag sår svartros från frön i maj och skördar i november, men de mår inte dåligt av att stå kvar i jorden om du hellre skördar på våren.

Jorden får inte vara för kompakt så att inte roten kan växa djup ner i marken. Bäst trivs om den om jorden är stenfri, lätt bearbetad och inte nygödslad. När den blivit ca 10 cm så är det dags att gallra. Sen håller du ogräs borta och låter den växa till sig.

Gräv upp svartroten med spade så du inte riskerar att bryta av roten för det är den du ska äta

Den kan även lämnas kvar i jorden och skördas på våren men har inte riktigt samma goda smak som på hösten, men godare än de du förvarat i källare eller annat svalt förråd. En annan fördelen är att du då har färska nyskördade rotsaker när de är som dyrast i affären och svårare att få tag på.

Så här tillagar du svartrot

Svartroten skalas och sköljs och ska direkt ner i vatten för att inte få tillbaka sin mörka färg.

Skölj rötterna och skala med potatisskalare under rinnande vatten. Lägg dom genast i vatten, gärna med lite citron i, annars blir de mörka på en gång.

Svartrot kan användas som den är och bara kokas i 10–15 minuter och ätas med smör.
Smaken är mild och påminner om sparris eller kronärtskocka. Den kan ersätta potatis, kokas, gratineras mm.
Det finns massor med recept på maträtter med svartrot – det är bara att pröva sig fram.

Svartrot gratinerad i ugn med vitlök, ost och grädde. Toppad med gräslök.

Min favoriträtt är svartrot gratinerad med grädde, timjan, vitlök, creme fraiche och en stark ost. Här har jag toppat med gräslök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *