Ta in de gröna tomaterna som inte hann mogna

Om tomaterna inte hann mogna innan nattfrosten kom, så går det bra att låta dom eftermogna utan sol eller dagsljus. Många ställer dom i fönstret för att få dagsljus och sol, det gör att de mognar fortare men de kan också bli något segare och få tjockare skal.

Gröna tomater mognar bäst i ett mörkt och svalt rum

Tomaterna får mogna inomhus på en mörk och sval plats

Jag lägger tomaterna på ett fat med papper eller i luftiga papperspåsar. Om de ligger ovanpå varann, eller nära varann och någon ruttnar eller spricker så kommer vätskan inte att rinna på dom andra utan sugs upp av pappret.

Jag förvarar dom i tvättstugan nära golvet där det är något svalare.

De mognar snabbare i rumstemperatur men har du en stor mängd så vill du kanske att alla mognar samtidigt.

Äpplen gör att de mognar snabbare

Vill du att de mognar snabbt ska du lägga ner ett äpple bland tomaterna. Äpplet utsöndrar etylen vilket gör att de mognar snabbare.

Gröna tomater blir god marmelad

Gröna tomater blir god marmelad

Har du en stor mängd omogna gröna tomater kan du göra en tomatmarmelad – väldigt gott på rostat bröd! Det finns massor med recept på nätet, prova dig fram och våga testa något nytt.

Skriv en kommentar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *