Täck över rabarbern för tidigare skörd

Täck över de små rabarberknölarna med en hink eller en plastback när de tittar upp, så kan du skörda tidigare! Nu är vädret skiftande; ena dagen är det varmt och soligt. Nästa dag är det snöglopp och då stannar allting upp i trädgården.

Under en plasthink blir det fint växtklimat, som ett drivhus och då kommer den första skörden tidigare. Inget är väl så gott som årets första rabarberkräm eller paj?

Rabarbern fryser ner helt under vintern, och här tittar årets första blad upp.
Täcker över rabarber för tidigare skörd

Enkelt att odla rabarber

Den är barnsligt enkel att odla, och en tacksam nybörjarplanta för t ex för barnen som snabbt får se resultat. Rabarber behöver gott om plats, den blir stor och breder ut sig. Den trivs om den får mycket gödsel, lucker jord, och står i halvskugga där det är fuktigare. Gödsla med hönsgödsel, gräsklipp eller kogödsel. Vattna om det är torrt.

Ta bort blomman!

Rabarberblomman är vacker men bör nypas bort för fortsatt skörd

När rabarbern går i blom slutar den producera växtstjälkar, som är det vi odlar den för. Nyp bort blomman så fortsätter den ge riklig skörd.

Skörda varsamt utan kniv

Undvik skära av stjälken med kniv, ta istället tag långt ner och vrid om så att hela stjälken lossnar, vilket är bättre för plantan. Skörda aldrig allt på plantan, lämna alltid några stjälkar, speciellt viktigt på hösten då den behöver förbereda sig för vintervilan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *