Tips vid köp av snöslunga

Snön har vräkt ner. Trött på att skotta, skotta, skotta…? Här är några tips om du funderar på att köpa en snöslunga.

Tvåstegsslunga med egen drivning

Tvåstegsslungor matar in snön via en “skruv” och blåser sedan ut den med en höghastighetsfläkt som sprutar snön flera meter. De klarar därför större ytor och tyngre snö, och det är just då man bäst behöver en snöslunga. Med egen drivning orkar du köra större mängder snö och det är just då du uppskattar din snöslunga som mest.

Bra grepp för händerna

Om du har små händer så ska du testa att du orkar hålla i handtaget i dödmansgreppet en längre stund! Många maskiner är anpassade för män som har större händer än kvinnor, och passar kanske inte mindre händer. De flesta snöslungor har ju dödmansgrepp vilket innebär att den slutar att driva om du släpper handtagen så det gäller att orka hålla taget.

Elstart

Du slipper att rycka i snöret. Mycket bra om den är lite tjurig i kylan. Ingen roas väl av att stå ute mitt i vintern längre än nödvändigt. Elstarten drivs med 220V ström, du använder en vanlig skarvsladd, inget batteri som tjurar.

Flera backväxlar

När du kör slungan sparar du tid om du kan backa, och har du mer än en backväxel så går det hela mycket fortare.

Justerbar höjd

Stenar är inte bra för snöslungan. I början på snösäsongen när snön inte hunnit packa sig, ställer vi upp slungan för att minska risken att få in stenar. Då lämnar det kvar några cm snö men vi sparar några brytpinnar och undviker andra skador. När det väl har blivit ett lager packad snö så justerar vi ner höjden lite och kommer närmare underlaget. Kontrollera alltså att du kan ställa in höjden.

Undvik impulsköp

Det är lätt att impulsköpa en snöslunga när snön vräker ner och ryggen värker. Du ser annonser med rejält sänkta priser. Men i affären glömmer man kanske hur den bistra vintern verkligen ser ut med kyla, blåst, tidsbrist etc. Tänk efter före – läs på innan du bestämmer dig!

Brytpinnar ska vara lätt att få tag på

När stenar kommer in i slungan finns det brytpinnar som går av. De kan se ut som vanliga skruvar (se bilden) men är gjorda för att brytas av om en sten går in i slungan. Istället för att maskineriet eller andra viktiga delar går sönder så bryts en pinne av. Se till att de finns i en “affär nära dig” och ha alltid nåra extra hemma.

Byte av brytpinnar

Snabbt snygga gångar med snöslungan

Skriv en kommentar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *