Hjälp – mina ullplagg sticks, kliar och har krympt i tvätten

Är det stickade ullplagget grovt, eller kliar det på kroppen? Blev inte den hemstickade tröjan så mjuk som du tänkt dig? Hur ska man tvätta ullplagg för att de inte ska krympa eller tappa den värmande känslan?

Vanlig hårbalsam mjukar upp stickiga ullkläder

Olika ull har olika tjocklekar på ullfibern, det är den som sticker ut och kan stickas eller klia mot huden. Vanligt hårbalsam mjukar upp plagget om garnet känns grovt och strävt vid beröring. Det är även bra mot ull som kliar.

Lägg plagget i kallt eller ljummet vatten med hårbalsam i ungefär 20 minuter. Häll bort vattnet och krama försiktigt ur plagget. Låt det torka plant. När plagget torkat doftar det gott och känns mycket mjukare.

Ett annat alternativ är köpa ullnäring, som återfettar ullen, och gör den mjukare.

Ylleplagg blir mjukare med vanligt hårbalsam

Om plagget krympt i tvätten

Ull tål hett vatten, men om du samtidigt rör om i vattnet så börjar det krympa. Det är rörelsen som gör att ullplagg som tvättats i för hög temperatur krymper, oavsett om det är handtvätt eller maskintvätt.

Om plagget krympt en storlek kan du lägga det i blöt i balsam nån timme. Dra försiktigt ut plagget till den ursprungliga storleken när du lägger det på ett plant underlag för att torka. Har det krympt flera storlekar är chansen mindre att du kan återfå rätt storlek.

Vad gör jag med en noppig ylletröja?

Om dina yllekläder blivit slitna och noppiga kan fräschas upp genom att dra en rakhyvel över nopporna.

Tänk på det här när du tvättar ullkläder

Oftast räcker det med att lufta yllekläder, de behöver de inte alltid tvättas då ullfett är smutsavstötande och självrengörande. Häng ut plaggen i friska luften, gärna i fuktigt väder.

Tvättmedel

Tvätta inte ull med vanligt tvättmedel! Vanligt tvättmedel bryter ner ullens naturliga fett, lanolin, och efter några tvättar kommer plaggen att bli strävare och kanske stickigare. De förlorar ullens fina egenskaper att kunna både värma och kyla kroppen och blir lättare smutsiga. Använd istället ett tvättmedel utan enzymer, så som fintvättmedel eller ull- och sidentvättmedel. Galltvål fungerar också bra då den är fri från blekmedel och optiska vitmedel. Använd inte för mycket tvättmedel då det kan göra fibrerna stela.

Om plaggen tvättats ovarsamt, eller ofta, så behöver de återfettas med ulltvål eller ullnäring, som tillför det naturliga ullfettet.

Handtvätt eller tvättmaskin?

De flesta skulle kanske välja att handtvätta ull men jag tvättar alltid yllekläder i tvättmaskinens ullprogram. Ullprogrammet är skonsamt och effektivt. Lägg gärna plaggen i ett dynvar, eller tygpåse, så att inte ullfibrerna gnuggas mot trumman i tvättmaskinen vilket kan ta bort lystern i färgerna.

Tvättar du för hand ska du vara varsam, inte gnugga eller vrida ur, och inte ha för varmt vatten. Ull tål hett vatten om det ligger stilla, men om du rör om ullen i varmt eller hett vatten så kan den krympa, därför ska du ha ljummet vatten.

Handtvätt kan vara nödvändigt för att skydda sömmar eller andra detaljer på plagget som t ex pärlor och glitter, annars är tvättmaskinens ullprogram ett bättre alternativ.

Torkning av ulltvätt

Lättare centrifugering i tvättmaskin går bra men undvik torktumlare då ullen lätt slits sönder och plaggen krymper, speciellt om de blir varma.

Torka plaggen på ett plant underlag och dra dem till den storlek de ska ha när de torkat. Plagg som är halvtorra efter centrifugeringen på låg varv i tvättmaskinen kan hängas upp, men jag väljer alltid plant underlag för att kunna dra plaggen i den form och storlek de ska ha när de torkat. Hänger de på galge kan plagget töjas på längden och få fel form.