Andras husdjur är inte välkomna – är djurskrämmor med ultraljud lösningen?

Djur hör frekvenser som vi inte hör. Dessa frekvenser kan skrämma bort djur och det säljs djurskrämmor med ultraljud att monteras upp där man inte vill ha djur som katter, hundar, rådjur, harar mm. Funkar det?

Vi behövde skrämma bort våra katter från vår uppfart som leder till en mycket trafikerad väg, medan några bekanta ville hålla grannens skällande hundar borta från tomtgränsen. Vi köpte en djurskrämma och testade en ”testvinnare” för att se om den var lösningen.

Vi testade alla frekvenser, från smådjur till stora djur.

Djurskrämman KV Silverline 3000 inhandlades för 629 kronor. Den är batteridriven och aktiveras med en rörelsedetektor. Frekvenser ämnade för större djur kunde även våra öron uppfatta så vi vet att den fungerade.

Så här står det i produktbeskrivningen:

  • Hjälper till att skrämma bort ovälkomna djur från trädgården.
  •  Ofarligt, högfrekvent ljud som djuren upplever som störande.
  •  Håller trädgården fri från katter, hundar, rådjur, harar etc.
  •  Valbart frekvensområde – anpassa beroende på djurets storlek.

Test med katt

Vi ställde ut skrämman vid vägen, i katthöjd för att den ska aktiveras när de går förbi.

Katt 1: Noterar att något låter men bryr sig inte, utan går förbi. Vi ändrade då frekvensen men fortfarande var inte katten alls berörd. Ingen frekvens var varken störande eller skrämmande.

Katt 2: Studsar till lite, en ”Här var det nåt nytt” reaktion åtföljs av nyfikenhet. Han smyger fram till skrämman och nosar ordentligt. Konstaterar att den är ofarlig trots att den låter konstig, och fortsätter förbi i lugn takt.

Test med hund

Skrämman placerades i trädgården för att aktiveras när två ovälkomna, medelstora hundar står och skäller vid tomtgränsen. Vi testade den under två dagar.

Hund 1: Reagerar på ljudet och får en annan ton i skallet men hon skäller lika mycket och den stoppar inte framfarten.

Hund 2: Reagerade inte alls .

Resultat från test av djurskrämma med ultraljud

Skrämman med ultraljud hade ingen effekt på katternas beteende. En av hundarna ändrade skallet medan den andra inte påverkades alls.

En djurskrämma med ultradjur kommer sannolikt inte att hålla ovälkomna katter borta från altanmöbler, barnens sandlåda, eller övriga delar av tomten. Den är heller ingen lösning för hålla oönskade hundar borta eller tysta.

Även andras recensioner av produkten visar att effekten är tveksam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *