Både vinnare och förlorare med det solcellsdrivna bevattningssystemet

I juni satte vi in ett solcellsdrivet bevattningssystem i växthuset. Nu har mer än halva sommaren gått så vi kollar hur det fungerat och om det finns några vinnare eller förlorare.

Systemet har fungerat bra och varit pålitligt. Pumpen drivs av solceller och den går några gånger om dagen, olika länge beroende på hur soligt det är. Det är lätt att sköta, utan moderna digitala displayer som du ska lära dig.

Det största problemet har varit att få rätt mängd vatten i varje kruka. Små krukor och balkonglådor svämmar över om de inte har riktigt törstiga växter som kan suga upp vattnet.

Det tar nån vecka att se att allt fungerar som man tänkt, så det är bra att inte starta bevattningen dagen innan man åker om man ska vara borta en längre tid.

Vinnarna

Som odlare har det varit skönt att slippa vattningen och bara titta till växthuset i mån av tid och lust. Även friheten att kunna åka bort och veta att vattningen sköter sig själv har varit en stor lättnad.

Tomaterna och gurkorna hör till vinnarna! De har fått tillräckligt med vatten och endast vid gödsling har det blivit en extra skvätt i krukan.

Tomater och gurkor klarar sig fint med bevattningssystemet

Förlorarna är de som fick för mycket vatten

Paprikan hör till förlorarna, likaså potatisarna. De står i lika stora krukor som tomaterna men drunknade när de fick samma mängd men de är inte lika törstiga och vattnet blev stående. Här hade det varit bra med hål i krukans botten.

Allt i de mindre kärlen fick för mycket vatten eftersom det inte går att anpassa vattningen per kruka, och det var inte smart att blanda stora och små krukor med det bevattningssystemet.

Nästa steg – nästa sommar

Till nästa sommar ska vi komplettera alla munstycken med en ventil för att anpassa vattenmängden per kruka. Varje kruka ska även ha hål i botten, som man har när de står utomhus och riskerar att få för mycket vatten när det regnar.

Vi har även planer på att testa det på grönsaker i trädgårdslandet för att se om skörden blir bättre. Men jag misstänker att vi då får århundrates regnigaste sommar och det vill inte vi stå som ansvariga för…

Läs mer om bevattningssystemet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *