Våra bästa tips vid montering av det lilla växthuset

Vi köpte ett litet växthus på byggvaruhuset, och det kom i ett platt paket fullt med skruvar och andra delar, samt en torftig beskrivning hur man monterar ihop det. Med tanke på priset så förväntade vi oss inget underverk, och det blev nödvändigt med några förbättringar i konstruktionen som var lite ranglig. Det gick åt en massa plåtskruv men nu har vi en stabil konstruktion som klarar vädrets makter.

Här är modellen

Vi började inomhus på vardagsrumsgolvet i lugn och ro, utan stress.

Vi skruvade ihop gavlarna som fick sen vänta på att markförberedelserna och grunden skulle bli färdiga.

Gör en del av förberedelserna inomhus i lugn och ro vid växthusmontering
Gör en del av förberedelserna inomhus i lugn och ro vid växthusmontering

Gör en grund som är välförankrad i marken

Växthuset ska stå på en grund som den monteras fast på. Den kan göras i trä, marktegel eller betong. Viktigt att växthuset kan förankras så det inte blåser bort!

Det står inget i beskrivningen om hur du gör grunden eller hur du förankrar växthuset så här fick vi vara lite kreativa.

Vi valde att göra grunden i trä. Eftersom vi inte vill ha giftig tyckimpregnering bland odlingar, och rent trä skulle ruttna väldigt fort, så gjorde vi en impregenering med roslagsmahogny för att öka livslängden. Hur du blandar Roslagsmahogny kan du läsa här i ett tidigare inlägg.

Ena hörnet skruvades fast i regeln och sen vägdes resten av hörnen in med vattenpass

En lämplig markyta grävdes ur för att få bort rötter och ogräs. Träramen snickrades ihop med samma mått som växthuset. I varje hörn slog vi ner reglar, med slägga, ca 40 cm djupt för att förankra växthuset stadigt. Vi skruvade fast ena hörnet i regeln och vägde sedan av resten av hörnen med vattenpass så att huset står plant. Eftersom det var lite sluttande blev det två reglar högt på ena sidan och bara en regel hög på andra sidan. Nu är växthuset förankrat i marken och flyger inte iväg vid första vindpust.

Skruva fast ramen i grunden

Ramen skruvas fast i grunden med självborrande plåtskruvar

Med grunden på plats, och i våg, skruvade vi fast växthusramen. Vi använde självborrande plåtskruvar.

Öka stabiliteten i stommen

Stommen är ganska klen med tanke på vilka krafter det utsätts för

Stommen är ganska klen. En mindre storm kan vrida aluminiumdelarna så att det blir skevt eller går sönder.
Vi reser delarna som vi redan tidigare monterat ihop så långt vi kunnat. Sen slår vi ner en regel inuti och skruvade fast väggen i regeln och då kändes det mycket stabilare. Regeln blev praktisk att montera ett galler på där växter kan klättra.

En regel tvärs över stöttar upp stabiliteten

Fyll på med jord och gödsel innan du monterar in plastväggarna

Plastväggarna är ömtåliga. När du skyfflar in jord och gödsel är risken stor att de slås sönder om träffar väggen. Vi fyllde på med jord innan vi satte dit skivorna. Det var också enklare att skyffla runt all jord när inte väggarna var på plats. När marken var klar för plantering satte vi upp väggarna.

Det följde med några klämmor som skulle hålla plastväggarna på plats. Vi ratade dom direkt, istället skruvade vi fast plasten i stommen med plåtskruvar.

Nu var det äntligen dags att plantera. Vi satte upp en regel, med en massa hål, i taket så vi skulle kunna binda upp plantorna. Den ökade också på stabiliteten.

Regeln i taket är för att knyta snören som plantorna klättrar på.

Nu är det bara att odla och vattna. Vi kopplade in ett solcellsdrivet bevattningssystem som anpassar vattenmängden efter antal soltimmar. Läs mer här om bevattningssystemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *