Väck blommorna från vintervilan

Det kliar i fingrarna och jag kunde inte vänta längre. Hur mår mina blommor – har de överlevt i komposten? Jag grävde ner fuchsior i höstas för att övervintra, ett gammalt beprövat knep om man saknar jordkällare. Nu ska de försiktigt väckas så vi får njuta av dom ännu en sommar.

Komposten är en frostfri övervintringsplats

I oktober grävde jag ner 3 fuchsior i komposten (läs mer…) och täckte över med löv, ris, och en pressenning för att det inte skulle bli för blött och tungt av snön. Vintern har varit mild och snöfri så de har haft fina förhållanden.

Grävde fram fuchsior ur komposten där de tillbringat vintern
Nyväckta fuchsior

Som tur var hade jag märkt upp dom med rosa presentsnören för annars hade jag inte kunnat skilja dom från all annan kompost. Plantorna är kraftiga och kvistarna är gröna inuti – en bra början!

Vattna inte för mycket

Nu kommer den kritiska perioden när de ska vakna och slå nya skott. Den största risken är att man vattnar för mycket, de torra kvistarna dricker inget, så det gäller att bara vattna lite runt rötterna. De behöver mycket ljus, lite vatten och ny fräsch jord.

När man planterar om fuchsior får man inte trycka ner jorden runt rötterna. Mylla ner jorden, häll på lite vatten som trycker ner jorden och packar den alldeles lagom. Jag planterar i genomskinliga plastburkar så jag ser hur fuktigt det är i botten. De ska ändå planteras om i stora krukor innan de flyttar ut i trädgården.

Nyväckta fuchsior
Nyväckta fuchsior som övervintrat i komposten

Det bästa är om man kan placera en lampa ovanför blommorna så de får bada i ljus. Vårsolen räcker långt i söderläge men ju mera ljus desto kraftigare blommor.

Mina blommor får klara sig med enbart solen från fönstret. Känner ni förresten igen fönstret? Det var med i ett inlägg här på bloggen när vi satte in det.

Vi hoppas på samma fantastiska blomning som förra sommaren.

Fuchsia Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *